Nezamjenljivi tokeni sve više privlače pažnju investitora

Dodajte komentar

Ukoliko se pitate šta aukcijska kuća Christie ima zajedničko sa platformom Twitter, odgovor je jednostavan – obije trguju čuvenim NFT-ovima, koji postaju sve važniji resursi na tržištu.

NFT-ovi, ili nezamjenljivi tokeni (non-fungible-tokens), su sredstva koja mogu biti kupljena ili prodata kao bilo koji drugi vid imovine, ali ne mogu biti zamijenjeni. Mogu biti u formi digitalne umjetnosti, video-snimaka ili u muzičkoj formi. Najlakši način da razumijete šta su NFT-ovi jeste da ih posmatrate kao vlasnički sertifikat za virtuelnu ili fizičku imovinu.

Ove godine nezamjenljivi tokeni su počeli da privlače pažnju brojnih investitora. Kako navodi sajt NonFungible.com, mjesečna prodaja NFT-ova dostigla je nivo od 59,2 miliona dolara, a ukupan promet dostigao je cifru 2,6 milijardi dolara.

Aukcijska kuća Christie u martu je prodala NFT digitalnog umjetnika po imenu Beeple za 69 miliona dolara i tako postavila svjetski rekord, a potom je osnivač kompanije Twitter Džek Dorsi (Jack Dorsey) promovisao NFT prvog objavljenog tvita, te su “ptičice” dostigle vrijednost od 2,5 miliona dolara, prenosi sajt Capital.com.

Sve je više kompanija koje svoje poslovanje zasnivaju na NFT-ovima, a generalni direktor NFT grupe House of Kibaa Dorijan Benks (Dorian Banks) izjavio je da će organizacija koju on vodi uskoro biti listirana na berzi.

Međutim, House of Kibaa nije pokrenula rundu finansiranja za izlazak na berzu, već je odabrala direktno listiranje. Prema Benksovim riječima, organizacija čije je primarno poslovanje usmjereno na trgovinu NFT-ovima uspjela je prošlog mjeseca da sakupi 2,5 miliona dolara od prijatelja, porodice i nekih investitora, što u kombinaciji sa prodajom NFT-ova vrednom 6,2 miliona dolara znači da ovoj kompaniji nije potrebno dodatno finansiranje, piše Biznis.rs.

Benks je napomenuo da postoji mogućnost da sljedeće godine pokrene rundu finansiranja za svoju rundu finansiranja.

Kako je izjavio, prihod grupe House of Kibaa od početka godine do sada iznosi 7 miliona dolara, a očekuje da će taj iznos biti premašen sljedeće godine.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *