SAD: Nagrade za informacije gdje korumpirani lideri kriju novac

Dodajte komentar

Ministarstvo finansija Sjedinjenih Država mora igrati veliku ulogu u borbi protiv korupcije kod kuće i u inostranstvu, kazala je juče američka ministarka finansija Dženet Jelen na demokratskom samitu čiji je domaćin predsjednik SAD Džo Bajden, predstavljajući novi fond za stimulisanje razotkrivanja kleptokratije iz kojeg bi se finansirale nagrade za informacije o tome gdje korumpirani strani lideri kriju njihov novac u SAD.

Ona je kazala da Ministarstvo finansija radi na strategiji za suzbijanje pranja novca i nezakonite finansije iz inostranstva, pritom jačajući aktivnosti protiv utajivača poreza kod kuće koji su samo prošle godine koštali ministarstvo 600 milijardi u prihodima.

“Na kraju, Sjedinjene Države ne mogu biti kredibilan glas za slobodne i fer vlade u inostranstvu ako istovremeno dozvoljavamo bogatima da nekažnjivo krše naše zakone”, kazala je ona.

Bijela kuća je ranije ove nedjelje saopštila da sa Kongresom radi kako bi obezbijedila 424 miliona za novu inicijativu u cilju jačanja demokratije širom svijeta, uključujući i podršku nezavisnim medijima.

Bajden je okupio preko 100 svjetskih lidera na samitu i obećao da će jačati demokratije širom svijeta, pozivajući na čuvanje prava i sloboda usljed rasta autoritarizma, što je “ključni izazov” naše ere.

U uvodnom izlaganju virtuelnog “Samita za demokratiju”, prvog skupa te vrste, Bajden je kazao da su globalne slobode pod prijetnjom autokrata koji žele da prošire vlast, izvezu uticaj i opravdaju represiju.

Američki zvaničnici su obećali da će nakon dvodnevnog skupa 111 svjetskih lidera uslijediti godina akcije, ali su pripreme za samit bile u sjenci upitnih demokratskih kredencija pojedinih učesnika.

Izvor: Vijesti.me

TAGOVI: ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *