Za dugove COTEE 2,1 milion eura

Dodajte komentar

Vlada je odobrila 2,1 milion eura Crnogorskom operatoru tržišta električne energije (COTEE) za dugovanja po osnovu podsticaja proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora.

Prema direktivama EU, ova državna kompanija od 2015. godine ima zakonsku obavezu promovisanja koršićenja ovakvog vida energija, uključujući obavezni otkup od povlašćenog proizvođača i podsticajne cijene otkupa. Sredstva za to COTEE obezbjeđuje naplatom od krajnjih kupaca – građana i privrede i na osnovu odluke Vlade.

U ovogodišnjem budžetu za ovu kompaniju opredijeljeno je milion eura, iako je resorno MKI tražilo 2,5 miliona. No, sada nedostajuća sredstva iznose ne milion i po, već 2,1 milion eura.

“Ugrožavanjem poslovanja COTEE dovodi se u pitanje rad čitavog energetskog sektora zbog nemogućnosti regulisanja tržišta kroz obračun predaje i prijema električne energije”, navodi se u odluci Vlade.

COTEE je ranije zatražio 200.000 za obaveze do kraja septembra, a njihova je projekcija da će povlašćenim proizvođačima u oktobru dugovati 614.336,59 eura, u novembru 734.051,14 eura, a u decembru 603.445,33 eura.

(Dnevne)

TAGOVI: ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *