Nebojša Šćekić, izvršni direktor Sava osiguranja – intervju za časopis “Svet osiguranja”

Dodajte komentar

Sava osiguranje je već duže od decenije druga po veličini osiguravajuća kuća u Crnoj Gori. Naša strategija nikada nije bila da budemo najveći, nego da se trudimo da budemo najbolji i da nas osiguranici prepoznaju kao osiguravajuću kuću kojoj mogu da vjeruju. Naši rezultati poslovanja, brzina i visina isplaćenih šteta, kao i zadovoljstvo naših osiguranika su najbolji dokaz kvaliteta našeg rada i odnosa prema osiguranicima.

Sava osiguranje u Crnoj Gori je uspjelo da održi poslovnu stabilnost i drugu poziciju na domaćem tržištu osiguranja kada je u pitanju tržišno učešće u bruto fakturisanoj premiji. Tržišno učešće ovog Društva na crnogorskom tržištu neživotnih osiguranja na kraju III kvartala iznosilo je 18,2%, što predstavlja rast od 1,4 procentnih poena u odnosu na isti period prošle godine. Sava osiguranje je u proteklih devet mjeseci ove godine fakturisalo 11,09 miliona evra premije ili 15,4% više u odnosu na isti period 2020. godine.

„Možemo se pohvaliti činjenicom da su gotovo sve vrste osiguranja zabilježile rast premije u prva tri kvartala u odnosu na prethodnu godinu i da sa zadovoljstvom predvidim da ćemo ostvariti sve definisane planove za 2021. godinu”, kaže Nebojša Šćekić, izvršni direktor Sava osiguranja u Crnoj Gori na početku razgovora za „Svet osiguranja”.

Iako je zadovoljan poslovanjem kompanije na čijem je čelu, što se tiče ukupnog tržišta osiguranja u Crnoj Gori, misli da se mora učiniti mnogo više. „Moramo mnogo više promovisati sopstvenu branšu, edukovati stanovništvo o značaju koji ona ima za cjelokupno društvo. Moramo naći načina da približimo stanovništvu dobrovoljne vrste osiguranja jer samo tako možemo ubrzati razvoj osiguranja na našem, a i na regionalnim tržištima, gdje je situacija veoma slična”, ističe on za „Svet osiguranja”.

Prošla godina je bila izuzetno teška za poslovanje kako za osiguravače tako i za ostatak privrede. Kako je bilo poslovati u ovoj godini, šta je ostalo isto, a šta se unapredilo?

Pandemija koronavirusa je uticala na sva osiguravajuća društva na crnogorskom tržištu, pa i na poslovanje Sava osiguranja. Kriza se odrazila na prodaju osiguranja, isplatu šteta, a najviše na procese rada i organizaciju poslovanja. Rad našeg Društva smo prilagodili novim okolnostima uz pojačane aktivnosti na implementaciji digitalnih servisa sa ciljem unapređenja usluge i povećanja različitosti kanala komunikacije sa klijentima.

Pandemija je uticala i na potrebu Društva za organizacionim prilagođavanjem u vanrednim okolnostima, gdje smo akcenat stavili na zaštitu zdravlja zaposlenih i klijenata. Uz poštovanje svih preporučenih epidemioloških mjera održavali smo kontinuitet poslovanja uz smanjenje broja zaposlenih koji su u direktnom kontaktu sa klijentima. Zaposlenima je omogućen pristup sa udaljene lokacije, kako bi procesi rada nesmetano funkcionisali i kako bismo nastavili sa pružanjem usluga na visokom nivou. Pandemija je na neki način uspjela da stavi digitalizaciju u prvi plan, što je možda i najbitniji pozitivan efekat nastale situacije. Ova dostignuća će imati posledice i ubuduće, jer to će biti „new normal”.

Privreda je nakon pronalaska vakcine počela da se oporavlja. Kako se to odrazilo na vaše poslovanje?

Pojavom vakcina protiv COVID-19 došlo je donekle do normalizacije poslovanja, kao i rasta prometa roba i usluga. Nakon specifične 2020. godine i višemjesečnog lockdown-a, cjelokupna crnogorska privreda bilježi snažan oporavak. Moram istaći i da se u ovoj godini ekonomski ambijent u Crnoj Gori u velikoj mjeri vratio na period prije pojave koronavirusa, u prvom redu zbog jako uspješne turističke sezone. To je imalo direktan uticaj i na industriju osiguranja i rezultiralo rastom fakturisane premije, kao i ponovnim rastom potrebe privrede i građana za različitim vrstama neobaveznih osiguranja. Vakcinacijom je postignuto i gotovo normalno funkcionisanje zaposlenih u samoj kompaniji kao i uobičajeni način komunikacije sa osiguranicima, uz poštovanje svih propisanih epidemioloških mjera.

Kao što ste pomenuli druga ste osiguravajuća kuća na tržištu u Crnoj Gori. Koliko su takva pozicija, kao i rezultati koje postižete značajni za vaše klijente i šta to konkretno znači za njih?

Sava osiguranje je već duže od decenije druga po veličini osiguravajuća kuća u Crnoj Gori. Naša strategija nikada nije bila da budemo najveći, nego da se trudimo da budemo najbolji i da nas osiguranici prepoznaju kao osiguravajuću kuću kojoj mogu da vjeruju. Naši rezultati poslovanja, brzina i visina isplaćenih šteta, kao i zadovoljstvo naših osiguranika su najbolji dokaz kvaliteta našeg rada i odnosa prema osiguranicima.

U periodu koji je obilježila pandemija uradili smo sve da budemo uz naše klijente. Nismo dozvolili da se klijenti osjete zapostavljenim ili da budemo na neki način nedostupni za njih – naprotiv. Bili smo dosledni našem sloganu #NikadSami i potrudili smo se da otvorimo nove mogućnosti komunikacije sa klijentima inovativnim pristupima.

Ono što je za mene lično i našu kompaniju posebno bitno Sava osiguranje je društveno odgovorna kompanija, koja aktivno učestvuje u životu lokalne i šire društvene zajednice kroz razne donacije, sponzorstva, akcije za podršku kulturnih i sportskih manifestacija, podržavanje i organizaciju brojnih humanitarnih akcija. Podržavamo i sportiste (kao pojedince) i mlade talente koji će sigurno puno darovati ne samo Crnoj Gori, nego cijelom svijetu. Ponosni smo i što smo ove godine potpisali četvorogodišnji ugovor sa Vaterpolo i plivačkim savezom Crne Gore, u želji da podržimo naše sjajne vaterpoliste i da promovišemo taj najtrofejniji crnogorski sport, koji je sjajan promoter zdravog načina života.

Dodatnu snagu, a samim tim i garanciju za naše klijente, daje nam pripadnost jednoj od vodećih osiguravajućih grupa u jugoistočnoj Evropi, a to je Osiguravajuća grupa Sava. Grupa pruža i usluge reosiguranja za preko 350 partnera širom svijeta, a svim članicama pruža ogromnu podršku koja se ogleda u unapređivanju poslovnih procesa i prenošenju znanja, iskustva, zatim obezbjeđivanju najsavremenijih softvera sa ciljem postavljanja najviših evropskih standarda u poslovanju. Naša Grupa konstantno održava ocjenu boniteta na nivou A, prema ocjeni bonitetnih agencija Standard & Poor’s i AM Best.

Pokazalo se tokom prošle i ove godine da je digitalizacija samog poslovanja, ali i usluga ka krajnjem potrošaču bila blagodarna. Dokle ste stigli u tom procesu u „Sava osiguranju”?

Vanredne okolnosti i izlazak iz zone komfora bili su okidač da određene procese i izazove sagledamo na malo drugačiji način. Poslovanje u uslovima potpune izolacije i nemogućnosti živog kontakta sa klijentom istakli su značaj razvoja onlajn servisa i otklonile sve sumnje u pogledu nužnosti digitalizacije određenih procesa. Uz podršku kolega iz Grupe, ubrzano smo radili na razvoju novih i unapređenju postojećih servisa i već u prvim mjesecima izolacije uspjeli da razvijemo servise za onlajn slanje zahtjeva za produženje svih polisa osiguranja, kao i plaćanje premije preko našeg sajta. Razvili smo i aplikaciju za elektronski potpis i sa prethodno navedenim servisima praktično zaokružili onlajn proces izdavanja polise. Imajući u vidu već ranije postojeću opciju za onlajn prijavu štete, možemo reći da smo našim klijentima omogućili dodatan komfor i sigurnost u ovim vremenima kada svaki direktan kontakt nosi određeni rizik.

Takođe moram istaći da smo u saradnji sa našom ćerkom firmom za usluge tehničkog pregleda i registraciju vozila Sava Car, prvi na tržištu ponudili klijentima da zakažu termin za tehnički pregled vozila putem servisa za onlajn zakazivanje termina i informativni obračun troškova registracije. Servisu se može pristupiti putem našeg sajta www.sava.co.me, kao i našem webshop-u gdje korisnici mogu ugovoriti više vrsta osiguranja.

Imajući u vidu mogućnosti koje digitalno okruženje pruža u pogledu personalizacije usluga, u narednom periodu radićemo na razvoju portala koji će klijentu omogućiti maksimalnu kontrolu i neograničen pristup svom portfoliu, a nama da u jednom interaktivnom okruženju prikupimo dovoljno informacija o potrebama klijenata, kako bi na najbolji mogući način prilagodili svoje usluge i postigli sinergiju između procesa vezanih za pružanje podrške klijentima, razvoja proizvoda osiguranja i ciljanog marketinga.

Pokušavamo da izađemo u susret potrebama klijenata kreiranjem novih proizvoda koji su u skladu sa aktuelnim trendovima. Kao primjer možemo navesti nedavno plasiran proizvod za osiguranje mikro prevoznih sredstava koji objedinjava mogućnost osiguranja bicikala i električnih trotineta, a ujedno i osiguranja od odgovornosti i posledica nastalih usled nezgode za njihove vlasnike.

Na tržištu Crne Gore veliko učešće ima obavezno autoosiguranje, kao i na drugim tržištima regiona. Kakva je perspektiva razvoja i rasta dobrovoljnih vrsta osiguranja? Koliko se na tome radi u kompaniji Sava osiguranje u Crnoj Gori, a koliko na samom crnogorskom tržištu?

Od ukupnog iznosa fakturisane premije neživotnog osiguranja na tržištu, na AO ide nekih 48% i to dovoljno govori o trenutnoj razvijenosti našeg tržišta osiguranja. Dva ključna faktora za razvijenost tržišta su platežna moć stanovništva i nivo svijesti o osiguranju. Obzirom da nemamo uticaja na pospješivanje platežne moći stanovništva, svoju pažnju smo usmjerili na podizanje svijesti kroz edukaciju potencijalnih klijenata i sprovođenje određenih ciljanih promotivnih aktivnosti.

Takođe, pokušavamo da izađemo u susret potrebama klijenata kreiranjem novih proizvoda koji su u skladu sa aktuelnim trendovima. Kao primjer možemo navesti nedavno plasiran proizvod za osiguranje mikro prevoznih sredstava koji objedinjava mogućnost osiguranja bicikala i električnih trotineta, a ujedno i osiguranja od odgovornosti i posledica nastalih usled nezgode za njihove vlasnike.

Što se tiče ukupnog tržišta osiguranja u Crnoj Gori, nisam zadovoljan do sada urađenim. Mislim da svi moramo uraditi mnogo više. Nije dovoljno, iako je to naravno veoma bitno, samo usklađivanje regulative sa važećim evropskim standardima. Moramo mnogo više promovisati sopstvenu branšu, edukovati stanovništvo o značaju koji ona ima za cjelokupno društvo. Moramo naći načina da približimo stanovništvu dobrovoljne vrste osiguranja jer samo tako možemo ubrzati razvoj osiguranja na našem, a i na regionalnim tržištima, gdje je situacija veoma slična.

Obično korporativni sektor ima veću svest o potrebi osiguranja od građana. Kakva je situacija u segmentu malih i srednjih preduzeća i jesu li vam ona uopšte u fokusu?

Tretirajući činjenicu da se od ukupne premije neživotnih osiguranja na tržištu 15% odnosi na osiguranje imovine, teško da možemo konstatovati da je zastupljenost ove vrste osiguranja koja bi u najvećoj mjeri mogla da posluži kao indikator zastupljenosti neobaveznih osiguranja, na nekom zavidnom nivou. Činjenica je da se veći dio ove premije odnosi na pravna lica, ali generalno zastupljenost je niska kako kod pravnih, tako i kod fizičkih lica. Imajući u vidu strukturu crnogorske privrede, ogromna većina aktivnih pravnih lica spada u kategoriju malih i srednjih preduzeća i definitivno da nam je taj segment klijenata u fokusu.

U prethodnom periodu smo kreirali pakete osiguranja za pravna lica kako bi ih stimulisali na sveobuhvatno osiguranje i kako bi im omogućili da ostvare maksimalne povoljnosti na račun odgovornog pristupa prema svojoj imovini i svom poslovanju. Omogućili smo sistemsko rangiranje klijenata po bonitetnim kategorijama i na taj način dodatno podstakli lojalan odnos klijenata prema našem Društvu. U narednom periodu imamo u planu brojne aktivnosti po pitanju stimulacije osiguranja malih i srednjih preduzeća, posebno u dijelu razvoja onlajn servisa.

Da li su možda u pripremi i neki novi proizvodi? Na čemu ćete staviti fokus u narednom periodu?

Budući glavni strateški ciljevi naše Grupe su digitalna transformacija i postavljanje klijenata u centar našeg poslovanja. Sa velikom pažnjom pristupamo razvoju novih proizvoda i ulažemo značajan napor kako bi prepoznali potrebe klijenata u skladu sa kretanjima i trendovima na tržištu. Pratimo kretanja i trendove u oblasti privrede, pa smo tako u tekućoj godini uložili značajan napor u cilju usvajanja novih i unapređivanja postojećih proizvoda potrebama bankarskog sektora, koji je u punom kapacitetu prepoznao značaj osiguranja. Benefiti saradnje između osiguravajućih kuća i bankarskog sektora se definitivno prelivaju i na krajnje korisnike iz razloga što se zahvaljujući polisama osiguranja kao dodatnim kolateralima povećava njihova kreditna sposobnost, tako da ova saradnja predstavlja i svojevrstan generator ukupne privrede.

Šta su, prema vašem mišljenju, najveće prepreke za razvoj osiguranja u Crnoj Gori?

Veliki jaz između prosječne premije po glavi stanovnika u EU i u zemljama našeg regiona je ujedno i najveća prepreka, ali i najveća šansa za dalji razvoj. Taj jaz oslikava sa jedne strane nizak životni standard kod nas i nemogućnost stanovništva da kupuje proizvode osiguranja u dovoljnoj mjeri, a sa druge još uvijek nizak stepen edukovanosti generalne populacije o značaju i važnosti osiguranja. Ne treba da „izmišljamo toplu vodu”, već koristimo iskustva zemalja EU koje su već prošle kroz ovaj proces u prošlosti. Tu prije svega mislim na Sloveniju i dijelom Hrvatsku. U Crnoj Gori posluje pet osiguravajućih društava, iz oblasti neživotnih osiguranja. Konkurencija je jaka i istovremeno dobrodošla, jer nas podstiče da podižemo nivo usluga, što je u interesu svih osiguranika, građana Crne Gore, a i privrede u cjelini.

Sa kojim rizicima će se građani Crne Gore suočavati u narednom periodu i na šta bi posebno trebalo da obrate pažnju i u kojim segmentima im osiguranje može biti od pomoći?

Kada cijelog života nešto stvarate, želite sigurnost da to nećete, spletom nekih okolnosti, izgubiti. Nažalost, to nije moguće predvidjeti, ali je moguće obezbijediti da će vam materijalni gubitak biti nadoknađen. Ovdje konkretno mislim na osiguranje imovine (kako stambenih objekata i stvari u njima, tako i na vozila, poslovne objekte, mašine i slično). Kako se polako, ali sigurno, približavamo članstvu u EU, moramo biti svjesni da oni diktiraju neke standarde koji podrazumijevaju i dodatna obavezna osiguranja. Neka su kod nas već zaživjela: obavezno osiguranje odgovornosti (projektanti, izvođači radova, zdravstveni radnici…). Dakle govorimo o osiguranjima opšte odgovornosti koja štite od različitih vidova odgovornosti prema trećim licima. Tu je i dobrovoljno zdravstveno osiguranje koje našim klijentima pruža dodatni osjećaj sigurnosti i mogućnost korišćenja usluga najboljih privatnih zdravstvenih ustanova u Crnoj Gori. Ne treba zaboraviti ni osiguranje poljoprivredne proizvodnje, kao i osiguranja vezana za turizam, koji je strateška grana razvoja kod nas.

Pored tradicionalnih rizika, mislim da ćemo se u budućnosti suočavati sa sve više novih rizika, koje su posledica raznih dešavanja prethodnih decenija. Katastrofalne rizike koji su posledica klimatskih promjena i neodgovornog odnosa ljudi prema prirodi, cyber rizike i rizike povezane sa brzim razvojem novih tehnologija i generalno ubrzanom digitalizacijom društva, uz sve veću i sve oštriju konkurenciju među osiguravajućim kompanijama, vidim kao glavne izazove za industriju osiguranja uopšte.

Razgovarala: Vesna Lapčić (“Svet osiguranja”)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *