Kome stiže “Crni petak”?

Dodajte komentar

Opet nas čeka manijački šoping za Crni petak (26. novembar). Ali ove godine je drukčije Zbog korone su cijene skočile, roba kasni, a prodavci imaju neprodate zalihe. Teško da će jedan dan popusta to promijeniti.

Čak i u Sjedinjenim Državama tek koju deceniju traje tradicija popusta u petak nakon Dana zahvalnosti – koji se slavi četvrtog četvrtka u novembru.

Naziv Crni petak (Black Friday), paradoksalno, prvi put je prije šezdeset godina upotrebila policija u Filadelfiji baš za dan poslije velikog praznika – da opiše straobalne gužve na ulicama i trotoarima, što za policiju znači i veći broj udesa, više kavge i posla.

U dan velikih popusta je Crni petak pretvoren iz želje američkih trgovaca da privuku što više mušterija pred božićne praznike.

Ali, zbog globalne online kupovine je pošast Crnog petka na juriš osvojila i Evropu, pa se prelile i na tamošnje tradicionalne prodavnice. One opet najavljuju rekordne popuste za 26. novembar. Njemačko udruženje trgovaca procjenjuje da će samo ove godine, na Crni petak i onda na takozvani Cyber ponedeljak, biti obrnuto 4,9 milijardi eura.

Prema anketi savjetničke kompanije Boston Consulting Group, čak polovina potrošača u SAD čeka ovaj petak kako bi nešto kupili, bilo za sebe, bilo kao poklon drugima za Božić.

Posljednja šansa za neke trgovce?

Ove godine postoji ozbiljan problem: posebno kod elektronskih uređaja, ali i kod tekstila i dalje traju poteškoće s isporukom robe. To ne znači da neće biti ničega na policama: trgovcima su puna skladišta robe koju nijesu mogli da prodaju za vrijeme lockdowna, ali kupci će teže do najnovijeg modela smartfona, konzole za video-igre ili nove modne kolekcije.

“To je ludilo. Imamo problema s isporukom proizvoda koji se traže, ali istovremeno zbog pandemije ozbiljni višak robe koja se ne traži iz doba pandemije“, objašnjava Gerit Hajneman, stručnjak za trgovinu Visoke škole Donjeg Porajnja.

“Ove godine nije stvar u tome da se ostvari malo veći promet i što ranije počne sa božićnom prodajom, nego je Crni petak posljednja prilika mnogim trgovcima da se riješe zaliha po barem donekle prihvatljivim cijenama“, dodaje ovaj stručnjak. Kome to ne uspije, dodaje on, taj sljedeće godine možda ide u stečaj.

Skok cijena viši od zvanične inflacije

I njemački kupci znaju da ima poteškoća: portal za poređenje cijena Idealo sproveo je anketu među korisnicima internet trgovina gdje dvije trećine upitanih misli da će im roba kasniti ili će cene biti veće zbog problema u isporuci. Ili da će traženi proizvod brzo biti rasprodat – i da će onda dočekati Božić bez poklona koji žele.

Posebno kad je riječ o proizvodima koji se najčešće pronalaze pod jelkom – od elektronike pa do bicikla i odeće, portal Idealo je analizirao razvoj cijena gotovo 10.000 proizvoda i utvrdio porast daleko veći od zvanične inflacije.

“S obzirom na poskupljenja koja su uzrokovana nestašicom mnogih proizvoda su i ovi popusti na Crni petak tek kap u moru”, procjenjuje Hajneman.

Naravno, svi se raduju kad nađu nešto po povoljnoj cijeni, a mnogi će za ovog popusta kupiti i ono što zapravo nijesu željeli. Đed Mraz mora da dođe, tu ni korona ništa nije promijenila.

Izvor: Dojče vele/Bif.rs

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *