Cjenovnik Deponije pred Ustavnim sudom: Sporno povećanje cijena usluga za 50 odsto

Dodajte komentar

Advokatska kancelarija “Komnenić i saradnici” predala je Ustavnom sudu inicijativu za pokretanje postupka za ocjenu saglasnosti sa Ustavom i zakonom cjenovnika usluga prerade i zbrinjavanja komunalnog otpada na deponiji “Livade” koji je Skupštini Glavnog grada usvojen 20. oktobra prošle godine. Preduzeće Deponija pripremila je ovaj cjenovnik nakon što je Ustavni sud utvrdio da prethodni, koji je važio do 30. novembra 2020. godine, u vrijeme važenja nije bio u saglasnosti sa Ustavom i zakonom. Novim cjenovnikom cijene usluga koje pruža ovo preduzeće uvećane su za 50 odsto, piše Dan.

Advokat iz advokatske kancelarije “Komnenić i saradnici” Filip Kažić ukazuje da novi cjenovnik Deponije obiluje nezakonitostima.

–U cjenovniku je izražena jedinstvena cijena usluga prerade i zbrinjavanja komunalnog otpada, iako je Uredbom o bližim elementima i metodologiji za određivanje cijena komunalnih usluga jasno propisano da se te cijene moraju na računu svakog korisnika posebno iskazati. Budući da te cijene nisu posebno iskazane u cjenovniku, one se ni na računu korisnika ne mogu posebno iskazati, pa korisnici ne znaju koliko plaćaju za preradu, a koliko za zbrinjavanje komunalnog otpada – navodi Kažić.

On dodaje da je cijena koštanja usluge koju pruža Deponija izračunata nezakonito.

–Deponija je bez ikakvog pravnog osnova u formulu za izračunavanje cijene po metru kvadratnom, umjesto iznosa od 3.495.881 eura (koliko su iznosili cjelokupni rashodi Deponije u 2019. godini) unijela iznos od 4.489.000 eura. Na taj način došlo je do povećanja cijene za građane za 50 odsto. Međutim, iz finansijskih izvještaja poslovanja Deponija proizlazi da nije bilo zakonskog osnova za uvećanje cijena usluga. Naime, Deponija je primjenjujući 50 odsto niže cijene iz ranije važećeg cjenovnika ostvarivala dobit i to u 2019. godini u iznosu od 377.322 eura, odnosno u 2020. godini u iznosu od 348.627 eura – rekao je Kažić.

Kažić navodi da su cjenovnikom predviđena uvećanja cijene za pravna lica do 8,88 puta.
–Da bi se ta uvećanja mogla primijeniti bilo je neophodno da se prethodno utvrde tačne količine komunalnog otpada koje pojedine kategorije korisnika proizvode po metru kvadratnom, te da se na osnovu tih analiza izvrši uvećanje cijene za pojedine kategorije korisnika. Međutim, Deponija takve analize i mjerenja nije izvršila već je korektivni faktor određen paušalno. Osim toga, Deponija prije dobijanja saglasnosti na cjenovnik od Skupštine Glavnog grada nije dobila saglasnost od organizacije za zaštitu potrošaća, kako je to propisano zakonom. Sve to čini samo dio nezakonotosti važećeg cjenovnika Deponija zbog kojih je Ustavnom sudu podnijeta inicijativa za ocjenu saglasnosti cjenovnika sa Ustavom i zakonom – ukazuje Filip Kažić.

Deponija: Navodi proizvoljni i neosnovani

Navode advokatske kancelarije “Komnenić i saradnici” da cjenovnik usluga prerade i zbrinjavanja komunalnog otpada nije u skladu sa Ustavom i zakonom iz preduzeća Deponija ocijenili su proizvoljnim i neosnovanim. Iz ovog preduzeća navode da su od Centra za zaštitu potrošača tražili mišljenje na cjenovik ali da ga nijesu dobili.

–Centar za zaštitu potrošača, u skladu sa članom 36 stav 4 Zakona o zaštiti potrošača, bio je dužan dostaviti traženo mišljenje u roku od 15 dana od dana prijema našeg zahtjeva. Međutim, ova organizacija za zaštitu potrošača nije dostavila traženo mišljenje, ni u zakonskom roku, ni nakon isteka zakonskog roka. Stoga, zašto Centar za zaštitu potrošača nije dao traženo mišljenje možete saznati samo od te organizacije – kažu iz Deponije.

Iz preduzeća navode da je odbor direktora preduzeća 20. oktobra 2020. godine utvrdio cjenovnik usluga prerade i zbrinjavanja komunalnog otpada.

–Ovim cjenovnikom, cijene usluga prerade i zbrinjavanja komunalnog otpada na deponiji Livade utvrđene su u skladu sa elementima za formiranje cijena, sadržanih u članu 53 i članu 54 Zakona o komunalnim djelatnostima, i u skladu sa članom 6 Uredbe o bližim elementima i metodologiji za određivanje cijena komunalnih usluga. Na ovaj Cjenovnik saglasnost je dala Skupština Glavnog grada, odlukom br. 02-016/20-831 od 3. novembra 2020. godine – poručuju iz Deponije.

Izvor: Dan.co.me

Foto: Facebook

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *