Predstavaljen Centralni informacioni sistem za zaštitu potrošača: Sistem spreman, potrošači na potezu

Dodajte komentar

Crnogorskim potrošačima od danas je dostupan novi veb sajt www.potrosac.me putem kog će moći da se informišu o svojim pravima i pošalju žalbu u slučaju povrede tih prava.

To je saopšteno na današnjem predstavljanju Centralnog informacionog sistema za zaštitu potrošača (CISZP) kojim će upravljati Uprava za inspekcijske poslove (UIP), a koji je nastao uz podršku EU projekta AIM II.

Pomoćnica direktora UIP-a Rada Marković, koja je ujedno i šefica radne grupe za poglavlje 28. koje se odnosi na zaštitu potrošača, saopštila je da je Crna Gora obezbijedila uslove za zaštitu koji važe i u EU i pozvala potrošače da svoja prava koriste u punom kapacitetu. Na pitanje Pobjede koliko su do sada građani pokazivali interesovanje za to, Marković je ocijenila da to nije u onoj mjeri u kojoj bi se očekivalo, imajući u vidu stanje na tržištu.

-Fale nam potrošači, odnosno njihova aktivnost u ostvarivanju svojih prava, jer postoje mehanizmi u Crnoj Gori i organi koji to rade i sve će više raditi. Očekujemo da će ih ovaj sistem podstaći, jer pruža velike mogućnosti – poručila je Marković.

Crna Gora, kako je navela, ima i druge mehanizme za zaštitu prava, među kojima je i odbor Privredne komore za vansudsko rješavanje žalbi, kao i projekat CEZAP-a „Fer sa potrošačem“ kojim su predviđene licence za one trgovce koji ispune uslove, što će, kako smatra, potrošačima ulivati dodatno povjerenje.

Marković je pozvala građane da, ukoliko ne uspiju da riješe problem sa trgovcem, koriste mogućnosti CISZP i putem veb sajta postave pitanje i podnesu žalbu ili inicijativu. Građani mogu reagovati i ukoliko primjete neke nepravilnosti koje se odnose na zaštitu potrošača, čak i ako im nije povrijeđeno lično pravo. To će, kako je navela, poslužiti nadležnima da planiraju kontrolu zakona koji uređuju ta prava. Na sajtu su dostupni i zakoni koji uređuju bezbjednost života i zdravlja, ekonomska prava, kao i spisak opasnih proizvoda koje su inspekcije registrovale na tržištu.

Analizom nacionalnog potrošačkog zakonodavstva identifikovane su pravne praznine, negdje i kolizije pojedinih odredbi, na osnovu kojih su, kako je navela Marković, dali preporuke Vladi, koja je u aprilu donijela zaključke o pripremi izmjena i dopuna zakona na koje je ukazano.

Ekspert projekta AIM II Saša Slovinić je objasnio da je jedan sloj CIZSP javno dostupan putem sajta www.potrosac.me, dok drugom pristup imaju samo autorizovani korisnici u okviru inspekcija i organa koji evidentiraju i obrađuju žalbe.

-Sistem nudi fleksibilnost i u dijelu pregleda predmeta, alatke za filtriranje, grupisanje i tabelarni prikaz radi izvještavanja i planiranja nadzora. Kroz redovno održavanje, biće omogućeno i dalje unapređivanje i poboljšanje funkcionalnosti sistema – kazao je Slovinić.

Sistem, kojim će upravljati UIP, kao centralna tačka za distribuciju žalbi i inicijativa, čini preko 20 nadležnih institucija, a obučeno je preko stotinu službenika koji će raditi na ovim poslovima. Marković je najavila da bi uskoro na svim objektima trebalo da budu izložene naljepnice sa QR kodom, čijim skeniranjem će potrošači jednostavno pristupati sajtu.

-Svaku žalbu ili pitanje koje potrošač dostavi putem sajta, UIP će bez odlaganja unijeti u sistem i uputiti na organ koji je nadležan za rješavanje- kazala je Marković i dodala da se izradom ovog sistema doprinijelo unapređenju zaštite potrošača i ispunjenju završnih mjerila u pregovaračkom poglavlju 28.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *