Državne garancije na kraju septembra iznosile oko 606,8 miliona eura

Dodajte komentar

Ukupno ugovorene državne garancije na kraju septembra iznosile su oko 606,8 miliona eura, od čega su angažovana sredstva u iznosu od 457,02 miliona eura.

Stanje duga na kraju trećeg kvartala iznosi 191,56 miliona eura, što predstavlja 3,92 odsto BDP-a procijenjenog za 2021. godinu, navedeno je u predlogu budžeta za narednu godinu. U ovoj godini bruto domaći proizvod se procjenjuje na 4,88 milijardi eura.

“U odnosu na kraj 2019. godine, na kraju 2020. godine, stanje duga no osnovu izdatih državnih garancija smanjilo se za oko 20,5 miliona eura. Tokom 2021. godine, država nije izdala nijednu novu državnu garanciju”, piše u obrazloženju zakona koji je predat Skupštini početkom sedmice.

Iako u ovoj godini nije izdata nijedna garancija, u narednoj će biti izdate četiri garancije ukupne vrijednosti 39 miliona eura.

“Garancije će biti izdate za kreditni aranžman između Regionalnog vodovoda Crnogorsko primorje d.o.o. i Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), u iznosu do 12.000.000 eura za potrebe druge tranše kreditnog aranžmana, čija je ukupna vrijednost 24.000.000 eura, a koji je namijenjen za finansiranje projekta rješavanja pitanja vodovodne i kanalizacione infrastrukture u naseljima Dobre vode, Veliki pijesak i Utjeha u Opštini Bar i naselju Kruče u Opštini Ulcinj, u iznosu do 12.000.000 eura. Zatim za kreditni aranžman između EBRD-a i Željezničke infrastrukture, a za finansiranje nabavke mehanizacije za održavanje pruga i nove opreme za pomoćni voz koji se koristi za otklanjanje posledica nezgoda i nesreća, u iznosu do 11.000.000 eura, za kreditni aranžman između Željezničkog prevoza i EBRD-a, a za finansiranje nabavke novih vozova koji bi se koristili u lokalnom prevozu putnika, u iznosu do 14.000.000 eura i za kreditni aranžman između Željezničkog prevoza i EUROFIME (Specijalizovana finansijska institucija za kreditiranje nabavke i opravke voznih sredstava) za potrebe urgentnog generalnog remonta voznih sredstava koja se koriste zaželjeznički putnički saobraćaj, u iznosu do dva miliona”, piše u predlogu budžeta koji je pripremio resor Milojka Spajića.

Opširnije u dnevnom listu Dan

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *