Velika energetska kriza pogodila Kinu

Dodajte komentar

Na robu iz Kine čeka se tri puta duže od oktobra, dok je njena cijena znatno porasla.

U trci za čistim vazduhom, vlada je upala u zamku – smanjena je proizvodnja glavnog, ali ekološki neprihvatljivog resursa – uglja.

Međutim, zemlja nije uspjela da u potpunosti pređe na alternativne izvore.

Prošlog mjeseca fabrike u Kini dobile su nalog od vlade: skratiti radnu nedjelju na dva dana u periodu proslave Nacionalnog dana Kine. Međutim, većina proizvođača se i dalje nije vratila na standardni raspored.

“Ranije je proizvodnja pametnog telefona u Kini trajala 45 dana, a danas za obični privezak za ključeve fabrike kažu ‘računajte 120 dana’, jer sve rokove konstantno pomjeraju. To je povezano sa potrebom da se održi optimalno opterećenje kineskih energetskih mreža, jer ako budu radile maksimalnim kapacitetima biće problema – kako kaže kineska vlada”, objašnjava stručnjak za kupovinu električnih uređaja iz Kine Aleksej Rjazanjcev.

“Kod njih je ekonomija rano izašla iz ‘korona-krize’, stanovništvo je počelo da troši mnogo energije, a proizvodnja se smanjila. Vjetroparkovi su proizveli manje energije”, kaže vodeći analitičar Fonda za nacionalnu energetsku bezbjednost Igor Juškov.

Usled toga došlo je do prekida u snabdijevanju električnom energijom u 20 kineskih provincija, dok su u 16 provincija vlasti ograničile potrošnju. U pojedinim regionima nestanak struje je pogodio i stambeni sektor.

“Na sjeveru ima problema. Povećava se proizvodnja uglja, ali vlada to žestoko kontroliše. Ograničenja ne utiču na stanovnike, ali pogađaju komercijalne strukture”, kaže novinar Vladimir Grabar.

Kineski dobavljači obavještavaju partnere o pomjeranju rokova, ali ne mogu da saopšte konkretne datume. Isplivali su i stari problemi. Cijena djelova i materijala za proizvodnju nastavlja da raste. Cijena polimera je porasla 10 odsto. Kineski industrijski centri nisu spremni za povećanu potražnju za predstojeći “Crni petak”, a predstoje i novogodišnji praznici. Ruski ekonomisti predviđaju deficit tehnike, auto-djelova i odjeće.

Energetska kriza u Kini uticala je na ekonomiju skoro svih zemalja. Kineska vlada pokušava da riješi problem. Posljednjih nedjelja proizvodnja uglja u Kini povećala se za više od milion tona dnevno, ali ne svuda.

“U Kini je teška situacija sa vazduhom, a to je između ostalog povezano i sa sagorevanjem uglja. Cilj je da za Olimpijadu svi dođu i vide da je u Kini čisto, plavo nebo”, rekao je šef pekinške kancelarije konsultantske kompanije za “Zvezdu”.

Još jedno neprijatno iznenađenje može sačekati Ruse uoči Nove godine – deficit igračaka, novogodišnjih ukrasa i svega što Rusija nabavlja iz Kine, prenosi Sputnjik. Očekuje se porast cijena od 10-15 odsto dok Peking ne izađe iz energetske krize. Stručnjaci smatraju da se to neće dogoditi prije kineske Nove godine.

B92

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *