EPCG i EPS zajednički ulažu u hidroelektranu Komarnica

Dodajte komentar

Elektroprivrede Srbije i Crne Gore započinju snažniju saradnju koja je izuzetno važna za energetsku stabilnost i bezbjednost obije države i čitavog regiona, poručili su v.d. direktor Elektroprivrede Srbije (EPS) Milorad Grčić i predsjednik Odbora direktora Elektroprivrede Crne Gore (EPCG) Milutin Đukanović na sastanku u Beogradu.

„To je važno za budućnost stabilnosti proizvodnje i snabdijevanja električnom energijom obije države, posebno imajući u vidu energetsku krizu koja trese Evropu i cijeli svijet. Od izuzetne važnosti je projekat hidroelektrane Komarnica, osmišljen još 1972. godine, koji je dogovorom EPCG i EPS pre dve i po godine pokrenut sa mrtve tačke. Do sada je urađen veliki dio posla na izradi studije i idejnog projekta“, izjavio je Grčić.

Prema njegovim riječima, hidroelektrana Komarnica bi na teritoriji Crne Gore trebalo da ima instalisanu snagu od 155 megavata (MW), a očekivana vrijednost investicije je oko 265 miliona eura, od čega bi 51 odsto finansirala EPCG, a 49 odsto EPS.

„Početak realizacije je moguć, realan i veoma blizu“, istakao je Grčić i dodao da se Komarnica uklapa u želju da se povećaju kapaciteti za proizvodnju zelene energije, uz očuvanje termo sektora.

Predsjednik Odbora direktora EPCG Milutin Đukanović naveo je da energetika nema granica i da sve projekte koji su od zajedničkog interesa treba što prije realizovati.

„Svjedoci smo ubrzane energetske tranzicije i da imamo cijene energenata koji izazivaju zabrinutost. Zatvaranje u sopstvene okvire bilo bi veoma pogubno. Ubijeđen sam da će ova rukovodstva EPCG i EPS ne samo početi, već uspjeti da u značajnoj mjeri i realizuju projekat HE Komarnica, rekao je Đukanović.

On je dodao da se ide ka tome da elektroprivreda postane lokomotiva razvoja čitave Crne Gore.

„To uvjerenje pojačava i saradnja sa gigantom u regionu kakav je Elektroprivreda Srbije. Imamo i odličnu saradnju i sa Elektroprivredom Republike Srpske. EPCG planira i izgradnju hidroelektrane Kruševo, a sa Republikom Srpskom se razgovara o zajedničkoj izgradnji hidroelektrane Sutorina/Boka. Našim projektima brišemo granice. Ubijeđeni smo da će ideja otvorenog Balkana zaživjeti najprije kroz oblast energetike“, naglasio je Đukanović, prenosi  Biznis.rs.

Ranije je najavljivano da će projekat hidroelektrane Komarnica podrazumijevati izgradnju čeone elektrane u kanjonu srednjeg toka reke Komarnice, na profilu Lonci, instalisane snage 172 MW sa lučno-betonskom branom visine 171 metar i kotom normalnog uspora 811 mnm, a očekivana godišnja proizvodnja HE Komarnica iznosi i do 213 GWh električne energije, dok se očekivalo da će radovi biti završeni u novembru ove godine.

Foto: RTS

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *