Vuković: Oslobodio sam se velike muke

Dodajte komentar

Oslobodio sam se velike muke, kazao je “Vijestima” Miroslav Vuković kojeg je juče sa mjesta izvršnog direktora “Plantaža” smijenio odbor direktora te kompanije.

Za vršioca dužnosti direktora ove kompanije imenovan je Zoran Miladinović, dok se ne sprovede konkurs. Juče je smijenjena i sekretarka Rajka Pejović, dok je novi sekretar Goran Milić.

Miladinović je diplomirao na Agronomskom fakultetu u Čačku 1990. godine. Magistarske studije je na Poljoprivrednom fakultetu u Beogradu završio 1999. godine, dok je na istom fakultetu odbranio doktorsku disertaciju 2005. godine. Od 1991. godine zaposlen je u “Plantažama”, a do sada je bio glavni tehnolog.

Od sedam članova odbora direktora, svih šest predstavnika državnog kapitala je glasalo za smjene Vukovića i Pejović, dok je protiv bio samo predstavnik Crnogorske komercijalne banke, koja ima oko 10 odsto akcija.

“Odbor direktora je uvjeren da će ove promjene dovesti do pozitivih pomaka u daljem poslovanju kompanije”, navedeno je u saopštenju nakon sjednice Odbora.

Ranije je bilo najavljeno da će se sjednica Odbora sa ovom tačkom dnevnog reda održati u četvrtak, ali se Odbor direktora odlučio da je vanredno održi juče zbog “započetih opstrukcija koje su mogle nanijeti dodatnu štetu kompaniji”.

Vuković je nakon smjene “Vijestima” kazao da se oslobodio velike muke, jer se prije godinu, kada je izabran na tu poziciju, kako je kazao, prihvatio pogibeljnog poduhvata da radi na oporavku kompanije.

“Od prošlogodišnjih političkih promjena sam očekivao mnogo. Drago mi je što su svi predstavnici nove vlasti pokazali jedinstvo u glasanju za moju smjenu, i da će to jedinstvo nastaviti tako što će izabrati novu Vladu. Posebno cijenim što sam podršku dobio od predstavnika Crnogorske komercijalne banke Nikole Perišića. Kada sam izabran na ovu funkciju od tadašnjih devet članova odbora direktora dobio sam šest glasova, dok je troje bilo protiv. Perišić je tada glasao protiv mene, a sada jedini je bio za mene, jer bankari znaju da vrednuju rezultate”, kazao je Vuković.

On kaže da je iza sebe ostavio rezultate i da će se oni vidjeti u novom izvještaju o poslovanju za devet mjeseci ove godine. Naveo je i da je završio veliki posao sređivanja imovine kompanije, naručito zemljišta, odnosno prevođenja prava korišćenja u vlasništvo i da će se to vidjeti u novoj procjeni imovine. Na pitanje da li će pokušati da pravno ospori svoju smjenu, Vuković je kazao da će sačekati da vidi pismeno obrazloženje i navedene razloge za smjenu.

Plantaže imaju preko 45 miliona eura dugova nagomilanih iz prethodnih godina. Vlada je planirala da im pomogne dokapitalizacijom od 7,5 miliona eura, ali je Agencija za zaštitu konkurencije uslovila tu državnu pomoć.

Vuković je za izvršnog direktora izabran nakon što je ostavku podnijela dugogodišnja direktorica Verica Maraš zbog dvostruke negativne ocjene Državne revizorske institucije o radu i poslovanju “Plantaža”. Vuković je tada bio direktor Sektora za pravne poslove.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *