Tesla Motors ušla u klub kompanija koje vrijede hiljadu milijardi dolara

Dodajte komentar

Kompanija Tesla u ponedjeljak se pridružila klubu kompanija vrijednih bilion (hiljadu milijardi) dolara nakon što je Hertz naručio rekordnih 100.000 električnih vozila u vrijednosti od 4 milijarde dolara.

Tesla je na ovaj način postala peta američka kompanija koja se pridružila klubu koji uključuje Apple, Microsoft, Amazon i Alphabet.

Najvredniji svjetski proizvođač automobila pridružio se elitnom klubu nakon što je kompanija koju je osnovao Elon Musk dobila svoju najveću narudžbu ikada – 100.000 električnih automobila za iznajmljivanje za kompaniju Hertz.

Tesline dionice takođe su podigle vijesti da će Model 3 ove kompanije postati prvo električno vozilo (EV) s najvećom mjesečnom prodajom u Evropi.

Bogatstvo investitora i izvršnog direktora Elona Muska poraslo je za 25,6 milijardi dolara u odnosu na petak. Njegova neto vrijednost popela se na nevjerovatnih 255,2 milijarde dolara, procjenjuje Forbes – što ga čini bogatijim nego ikada.

On je bogatiji od bilo kojeg milijardera koji se ikada nalazio na Forbesovoj listi: Musk vrijedi više od suosnivača Googlea Larrya Pagea (6. na listi najbogatijih) i izvršnog direktora Facebooka Marka Zuckerberga (7. na listi najbogatijih) zajedno, prenosi BiznisInfo.ba.

Za veći dio svog bogatstva, Musk može zahvaliti svom udjelu od 21% u Tesli, koju je pomogao pokrenuti, prvo kao investitor, prije skoro dvije decenije.

U ponedjeljak je Teslina tržišna kapitalizacija po prvi put premašila 1 bilion dolara; dionice su zatvorene na 1.024,86 dolara po komadu, što je porast od 12,6% u jednom danu.

Musk takođe ima udio u privatnoj raketnoj kompaniji SpaceX, za koju kaže da bi mogla pokušati svoje prvo lansiranje u orbitu sljedećeg mjeseca. Investitori su vrijednost kompanije nedavno procijenili na 74 milijarde dolara, nakon februarske runde finansiranja.

Musk je pretekao Jeffa Bezosa i postao najbogatija osoba na svijetu u septembru i od tada se više nije osvrnuo.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *