Raste tražnja građana i privrede za kreditima

1 komentar

Tražnja stanovništva i privrede za kreditima porasla je u drugom kvartalu ove godine zbog povećane finansijske potrebe za refinansiranjem dugova, pokazuju podaci Centralne banke (CBCG).

U bankama smatraju da je tražnja stanovništva i dalje pod jakim uticajem pogoršane ekonomske situacije izazvane dominantno pandemijom korona virusa. Osim zbog refinansiranja, građani su kredite tražili radi nabavke trajnih potrošnih dobara i kupovine nepokretnosti.

– U trećem kvartalu očekuje se dalji rast tražnje stanovništva za kreditima. U smjeru pada tražnje mogle bi djelovati niže zarade i smanjenje zaposlenosti, lošija situacija na tržištu nekretnina, kao i povećanje kreditiranja stanovništva od nebankarskih institucija – navodi se u izvještaju CBCG o rezultatima ankete o kreditnoj aktivnosti banaka u drugom kvartalu.

Teško do stambenih kredita

U drugom kvartalu ublaženi su kreditni standardi za stanovništvo, pa su građani lakše dobijali potrošačke i druge kredite, izuzev stambenih. Dio bankarskog sektora očekuje da će standardi biti pooštreni u trećem kvartalu, prvenstveno zbog većih troškova izvora sredstava, povećanja nenaplativosti potraživanja, većeg rizika zahtijevanog kolaterala i smanjena spremnost banaka na preuzimanje rizika.

– Rezultati ankete pokazuju da će konkurencija nastaviti da djeluje u smjeru ublažavanja kreditnih standarda za stanovništvo i u trećem kvartalu. Banke očekuju da bi moglo doći do poboljšanja ekonomske situacije u narednom periodu, što će se pozitivno odraziti na percepciju rizika i kretanje standarda prilikom odobravanja kredita stanovništvu – konstatuje se u izvještaju CBCG.

Pozajmice preduzećima

Bankari smatraju da će u trećem kvartalu nastaviti da raste i tražnja privrede za kratkoročnim i dugoročnim kreditima, zbog finansijskih potreba preduzeća i to najvećim dijelom za ulaganja u obrtna sredstva, restrukturiranje dugova, te kapitalne investicije.

– Rast nenaplativosti potraživanja, blago povećanje rizika zahtijevanog kolaterala i blago smanjenje spremnosti na preuzimanje rizika mogli bi u narednom kvartalu djelovati u smjeru pooštravanja kreditnih standarda za privredu – navodi se u izvještaju.

Istovremeno, očekuje se da do kredita lakše dođu mikro, mala i srednja preduzeća.

– Biće nastavljeno ublažavanje kreditnih uslova privredi po pitanju smanjenja kamatnih marži. Ne očekuje se uticaj ročnosti na promjene kreditnih uslova – kaže se u izvještaju.

Preduzeća su u drugom kvartalu više tražila kratkoročne kredite, dok je evidentirano malo smanjenje tražnje za dugoročnim pozajmicama. U odnosu na prva tri mjeseca ove godine, u drugom kvartalu je povećan broj odbijenih zahtjeva za odobravanje kredita mikro, malim, srednjim i velikim preduzećima.

Podijeli ovaj članak
1 Komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *