Aerodromi ipak idu pod koncesiju: Sastanak sa tri potencijalna ponuđača 27. septembra?

Dodajte komentar

Vlada Crne Gore, na čelu sa premijerom Zdravkom Krivokapićem, ipak nije odustala od davanja konsecije za Aerodrome Cre Gore, što je bio plan i prethodne izvršne vlasti, potvrđeno je za “Dan” iz izvora bliskih tenderskoj komisiji.

Tenderska komisija uputila je dopis mogućim ponuđačima, kako bi se organizovao sastanak sa njima krajem ovog mjeseca. Kako saznajemo, trojica potencijalnih ponuđača dobili su od Vlade poziv da se pojave na sastanku 27. septebra u hotelu Hilton u Podgorici. Ponuđačima će biti omogućeno da održe prezentaciju, a među njima su Korporejšen Amerika Eirport A.S., Grup ADP konzorcijum – TAB i Inčeon internešenal eirport korporejšen.

– Svakome od ponuđača Vlada će dati adekvatno vrijeme da saopšti planove, navodi se u pozivu koji je uputila tenderska komisija.

Indijska kompanija GMR ranije je navela da neće učestvovati u daljem postupku za dobijanje koncesija za Aerodrome Crne Gore. Ta je kompanija otpala jer je nedavno francuski ADP, koji sa turskim TAB takođe želi da u pravlja aerodromima u Podgorici i Tivtu, kupio 49 odsto akcija od indijske kompanije.

Prema tome, u trku za dobijanje koncesija za upravljanje aerodromima u Podgorici i Tivtu ući će tri kompanije francusko-turski konzorcijum ADP-TAV, južnokorejski Inčeo i Korporejšen Amerika Eirport A.S. U uslovima pretkvalifikacione dokumentacije navodi se da potencijalni ponuđač ne može podnijeti prijavu za pretkvalifikaciju ako on ili bilo koji od njegovih članova posjeduje više od pet odsto udjela/akcija u drugom članu potencijalnog ponuđača ili u bilo kojem od njihovih povezanih društava.

Potencijalni ponuđač ne može podnijeti prijavu ni ako bilo koji od njegovih članova posjeduje neposredan ili posredan pravni ili krajnji interes u pet procenataudjela/akcijadrugog člana potencijalnog ponuđača ili bilo kojeg od njihovih povezanih društava..

U toku je priprema tenderske dokumentacija, a očekuje se da će Vlada uskoro raspisati tender na koji bi trebalo da se prijave preostale tri kompanije.

Obaveza budućeg ponuđača je da avansno uplati najmanje 100 miliona eura i da tokom trajanja koncesije, odnosno u narednih 30 godina državi uplaćuje najmanje deset odsto godišnjeg prihoda Aerodroma.

Očekivani obim investicija je najmanje 80 miliona u prve tri godine, a najmanje 200 miliona eura tokom ukupnog trajanja investicije.

Izvor: Dan

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *