Slovenija: Banke više neće biti ograničene u raspodjeli dobiti

Dodajte komentar

Banka Slovenije neće produžiti mjeru ograničenja za raspodjelu dobiti banaka i štedionica, koja ističe krajem mjeseca, a ova se preporuka prestaje primjenjivati ​​i na leasing društva.

Istovremeno, Banka Slovenije upozorava da banke i štedionice ne smiju potcjenjivati ​​buduće rizike pri planiranju raspodjele dobiti. Uprkos ukidanju mjere, očekuje se da će banke, štedionice i leasing društva zauzeti konzervativan pristup i postupati razborito, uzimajući u obzir pojedinačne okolnosti.

Banka Slovenije donijela je makroprudencijalnu mjeru za ograničavanje raspodjele dobiti banaka i štedionica u aprilu prošle godine zbog velike neizvjesnosti u pogledu ekonomske i finansjske situacije tokom epidemije covid-19. Cilj mjera bio je povećati otpornost finansijskog sistema na finansijske šokove, održavanje finansijske stabilnosti i sprječavanje nastanka poremećaja u finansijskom sistemu.

Smatraju da je cilj ispunjen, jer su mjere pomogle očuvanju kapitala banaka i leasing društava kako bi mogla nastaviti opskrbljivati privredu i građane kreditima i zakupima.

– Prema posljednjim podacima, ekonomska situacija u Sloveniji i eurozoni poboljšala se u prvoj polovini ove godine. Poslovne banke imaju snažnu adekvatnost kapitala i visoku likvidnost, a trenutni pokazatelji profitabilnosti pokazuju relativno povoljnu sliku, kazali su.

Prema njihovim riječima, rezultati stresnih testova provedenih ove godine pokazali su da bankarski sistem može uspješno izdržati gubitke i u osnovnom i u stresnom scenariju te ostati adekvatno kapitalizovan.

– Povoljni privredni uvjeti u prvoj polovini 2021. odrazili su se i na poboljšanje poslovanja leasing društava, a udio zaostalih obaveza tokom 90 dana dodatno je smanjen. Profitabilnost leasing društava ostaje pozitivna uprkos blagom pogoršanju, a njihova struktura kapitala se poboljšala, zaključili su.

Izvor: Indikator.ba

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *