Novi konkurs za predsjednika Privredne komore

Dodajte komentar

Privredna komora (PKCG) raspisaće novi konkurs za izbor predsjednika jer je prethodni konkurs u potpunosti okončan, saopšteno je zvanično “Vijestima” iz PKCG.

”Vijesti” su ranije, prema nezvaničnim informacijama, objavile da je postojala pravna dilema da li je završena postojeća procedura izbora predsjednika, jer je izabrani kandidat Vojin Žugić odbio da preuzme funkciju, prije nego što je i stupio na nju.

”Odredbama člana 40 stav 5 i 6 Statuta jasno je definisano da u nastaloj situaciji Upravni odbor donosi odluku o pokretanju postupka za izbor predsjednika u roku od 60 dana od dana prestanka mandata predsjednika Komore, a da funkciju vršioca dužnosti obavlja potpredsjednik Komore koji rukovodi radom Sektora za udruženja. Dakle, u skladu sa Statutom mora se pokrenuti novi postupak za izbor predsjednika, jer je prethodni u potpunosti okončan”, objašnjeno je iz PKCG.

Iz ove organizacije su kazali da nema dileme da se izbor predsjednika odvija po tačno utvrđenoj proceduri koja ne dopušta alternativne modele.

”Podsjetićemo i da je jasno propisano koliko glasova članova Skupštine treba kandidatu da bi bio izabran, te da je uz prethodno navedeno, činjenica o potrebnoj većini u Skupštini važna za zakonitost i legitimitet pri izboru predsjednika”, istakli su iz Komore.

Nina Drakić, koja je potpredsjednica u Komori, preuzela je 1. septembra poziciju vršioca dužnosti predsjednika.

Žugić je za “Vijesti” ranije objasnio da ostavku podnosi jer ne prihvata da ta institucija postane mjesto političke borbe i sukobljavanja različitih interesa.

Žugić je za predsjednika PKCG izabran na Skupštini 29. jula, nakon što je prethodno Vlastimir Golubović podnio ostavku na tu funkciju. Golubović je ostavkom ograničio svoj mandat na 31. avgust, pa je Žugić trebalo da počne da predsjedava 1. septembra.

Izvor: Vijesti

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *