Žugić još “vaga” Medojevića za Odbor Prve banke

Dodajte komentar

Centralna banka još odlučuje o kandidaturi Nebojše Medojevića za člana Odbora direktora Prve banke ispred akcionara Elektroprivrede Crne Gore, a ni u ovoj monetarnoj instutuciji ne znaju da li je Skupština akcionara Prve banke održana 26. avgusta za kada je bila zakazana.

”Centralna banka Crne Gore sprovodi postupak odlučivanja o podnesenom zahtjevu, odnosno ispituje sve zakonske uslove za izbor kandidata za člana odbora direktora na osnovu dostavljene dokumentacije. S tim u vezi, CBCG će odlučiti o podnesenom zahtjevu u zakonom propisanom roku”, navedeno je iz CBCG na pitanje “Vijesti” da li su donijeli odluku o kandidaturi Medojevića.

CBCG, na čijem čelu je guverner Radoje Žugić, prethodno je od dva kandidata EPCG za mjesta u odboru direktora Prve banke prihvatila privrednika Velizara Čolovića, a odbila Janka Milatovića.

Nakon toga je EPCG za svoje drugo mjestu predložila lidera DF-a Medojevića.

Prema propisima CBCG, kandidat za odbor direktora banke mora da ima ispunjen jedan od tri uslova – najmanje tri godine rada na rukovodećim mjestima u bankarstvu, četiri godine u finansijskim institucijama ili pet godina u privredi.

Medojević nikada nije bio rukovodilac u bankama, finansijskim institucijama ili privrednim preduzećima, ali je istakao svoj rad u skupštinskom odboru za ekonomiju i finansije.

Skupština akcionara Prve banke novi odbor je trebalo da izabere 26. avgusta. Iz te banke nije objavljeno saopštenje ni o održavanju niti odlaganju sjednice, niti je odgovoreno na pitanje “Vijesti” da li je ona održana i ako jeste ko je izabran.

Iz CBCG navode da ukoliko Skupština akcionara bilo koje banke donese odluku o izboru člana odbora direktora, dužna je o toj promjeni obavijestiti Centralni registar privrednih subjekata, a nakon toga Centralnoj banci dostavlja rješenje kojim se registruju promjene podataka za banku.

”Koristimo priliku da ukažemo da Prva banka zaključno sa 31.08.2021. godine nije obavijestila Centralnu banku o prethodno navedenim činjenicama”, naveli su iz CBCG

Izvor: Vijesti.me

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *