MER: Od septembra brojne novine za inovativnu zajednicu

Dodajte komentar

Ministarstvo ekonomskog razvoja najavilo je juče da su za inovativnu zajednicu pripremili brojne novine koje će biti predstavljene u septembru.

Kako su istakli u saopštenju, kašnjenje novih rješenja vezanih za zakone o inovacionoj djelatnosti i o podsticajnim mjerama za razvoj istraživanja i inovacija, posljedica je “mnogobrojnih propusta u radu bivše ministarke” Sanje Damjanović.

Prema dokumentaciji koju je proslijedilo Ministarstvo na čijem je čelu Jakov Milatović, Svjetska banka kao saradnik na projektima vezanim za inovacije ukazala je 20. jula prošle godine na nedostatke u tada još neusvojenim zakonima, te izazovima u njihovoj primjeni.

“Nažalost, tadašnja ministarka nije učinila ništa po tom pitanju, već je loš zakon stavila u skupštinsku proceduru ne mareći što time čini štetu inovativnoj zajednici. Očigledno je šta je bio motiv imajući u vidu da su zakoni usvojeni u izbornoj godini. Svjetska banka jasno upozorava da navedeni zakoni nisu dovoljno precizni i ne targetiraju na efikasan način inovacione kompanije i aktivnosti, već su veoma široko postavljeni i potencijalno primjenjivi na veliki broj privrednih društava koje se ne bave inovacijama, što bi moglo da ima značajne fiskalne posljedice. Problemi identifikovani od strane Svjetske banke i jasno oglušivanje prethodne Vlade na iste je iskomunicirano Ministarstvu ekonomskog razvoja koje od tada predano radi na mitigaciji ovih nedostataka kroz realizaciju novih i kvalitetnijih podzakonskih akata. Za ispravljanje ovih, kao i mnogih drugih grešaka prethodne vlade, nažalost, ne postoji nikakvo magično dugme već se iza istih krije ozbiljan i naporan rad Ministarstva ekonomskog razvoja”, navodi se u saopštenju.

Zato su, kako dodaju, zaposleni u tom ministarstvu naporno radili od početka mandata.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *