Kuba će priznati kriptovalute kao sredstvo plaćanja

Dodajte komentar

Kubanska vlada će zvanično priznati kriptovalute kao sredstvo plaćanja u državi. U odluci se navodi da Centralna banka Kube sada može da odobri upotrebu kriptovaluta „zbog društveno-ekonomskih interesa“, prenosi Russia Today.

Kubanska centralna banka će uvesti set pravila za upotrebu digitalnih valuta u zemlji, kao i kontrolu licenciranja provajdera za pružanje usluga sa kriptovalutama. U odluci se upozorava da poslovanje s kriptovalutama ne smije da se koristi za nelegalne finansijske aktivnosti.

Kriptovalute su posljednjih mjeseci postale sve popularnije među Kubancima, kojima je korišćenje američkog dolara otežano zbog pooštrenog embarga pod bivšim predsednikom SAD, Donaldom Trampom (Donald Trump). Zbog embarga, na primjer, Kubanci nemaju pristup proizvodima kartičarskih kompanija Visa ili Mastercard.

Takođe, Western Union, jedna od vodećih svjetskih kompanija za transfer novca, obustavila je dolarske transakcije za Kubu u novembru prošle godine.

Ranije ove godine, El Salvador je postao prva država u svijetu koja je zvanično prihvatila kriptovalute kao nacionalno sredstvo plaćanja. Kongres te zemlje je u junu usvojio zakon kojim je bitcoin usvojen kao zakonsko sredstvo plaćanja, a zakon će stupiti na snagu u septembru.

TAGOVI: ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *