EPCG za investicije dala 22 miliona

Dodajte komentar

Ukupna investiciona ulaganja Elektroprivrede (EPCG) u prošloj godini su bila 21,74 miliona eura i najveći dio od te sume u iznosu od 14,82 miliona eura uloženo je u proizvodne kapacitete i kao avans za ekološku rekonstrukciju pljevaljske Termoelektrane (TA).

To je pokazao zvanično dostupni Izvještaj o stanju u energetskom sektoru za 2020. godinu koji je pripremila Regulatorna agencija za energetiku i regulisane komunalne djelatnosti (REGAGEN).

”Od 14,82 miliona 5,83 miliona se odnosi na ulaganje u proizvodne objekte, a 8,99 miliona na dati avans za ekološku rekonstrukciju Termoelektrane (TE) Pljevlja, koji obuhvataju projekte kapitalnog održavanja i projekte opšte namjene. Na modernizaciju proizvodnih objekata i nove projekte izdvojeno je 5,88 miliona eura”, piše u izvještaju.

Kada ju u pitanju Crnogorski elektrodistributivni sistem (CEDIS) ukupna vrijednost planiranih investicija predviđenih odobrenim Investicionim planom za 2020. godinu bila je 27,73 miliona, od čega je CEDIS prošle godine realizovao investicije vrijedne 32,61 milion. Od te sume, piše u izvještaju,19.52 miliona odnosi na investicije koje su prema Investicionom planu bile predviđene za 2020. godinu, a preostali iznos se odnosi na investicije čija je realizacija bila predviđena za prethodne godine.

”U toku 2020. godine CEDIS je realizovao 41,21 odsto više investicija u distributivnu mrežu u odnosu na osmogodišnju prosječnu realizaciju (23,09 miliona je prosjek realizovanih investicija za period od 2012. do 2019. godina), stoga se prošla godina može smatrati rekordnom po realizaciji investicija u distributivnom sistemu. Osim ovih ulaganja, CEDIS je tokom 2020. godine otkupio elektroenergetsku infrastrukturu u vrijednosti od 3,60 miliona eura”, konstatovao je regulator u izvještaju.

Crnogorski elektroprenosni sistem (CGES) je u Investicioni plan za period od prošle do sljedeće godine planirao 44 investicije vrijednosti 58,60 miliona, od čega je završetak 12 investicija ukupne vrijednosti od 44,26 miliona.

Izvor: Vijesti.me

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *