U kojoj zemlji je najjeftinije a u kojoj najskuplje posjedovati automobil

Dodajte komentar

Mnogi od nas poznaju štednju i odvajanje novca kako bismo mogli da kupimo ili održavamo već kupljeni automobil. Nedavna studija provjerila je koja je najjeftinija država za posjedovanje automobila, a rezultati daju prednost Australiji.

Ono što zaista iznenađuje su pojedine evropske države.

Treba napomenuti da studija nije u obzir uzimala samo prosječnu cijenu automobila, već i troškove osiguranja, popravke i troškove goriva.

Cilj je bio saznati razlike u ukupnim troškovima vlasništva, navedeno je u istraživanju. Ti troškovi su zatim upoređeni sa prosječnom godišnjom platom svake zemlje, kako bi se vidjelo koliko su automobili pristupačni za prosječnog pojedinca.

Prema rezultatima, Australija je savršeno mjesto za ljubitelje automobila – samo je 49,48 odsto godišnje plate potrebno za posjedovanje i upravljanje automobilom. Odmah iza nje su SAD sa 54,87 odsto godišnjeg prihoda potrebnog za posjedovanje automobila. Slijede ih Danska (60,34 odsto), Kanada (64,40 odsto) i Švedska (75,84 odsto). Dalje na listi nalazi se i Njemačka (78,44 odsto), Holadnija (84,65 odsto), Francuska (87 odsto), Ujedinjeno Kraljevstvo (89,36 odsto) i Finska (91,58 odsto).

Ovdje je vidljivo koliko su Australijanci i Amerikanci srećni u odnosu na ostatak svijeta u smislu vlasništva nad automobilima, prenosi Jutarnji list. Zaista je iznenađujuće vidjeti kako su gotovo cijeli godišnji prihodi potrebni za vlasništvo nad automobilima u nekim razvijenim evropskim državama poput Njemačke, Holandije, Francuske i Ujedinjenog Kraljevstva. Međutim, ono što slijedi je zapravo pravo iznenađenje.

Najskuplja zemlja za posjedovanje automobila je Turska, gdje vam je za posjedovanje potrebno 652,29 odsto godišnjih prihoda. To Tursku čini čak 13 puta skupljom od Australije, a iznenađujuće je što Turska ima godišnju proizvodnju od više od 100.000 putničkih vozila mjesečno, sa lokalnim fabrikama Fijata, Renoa, Tojote, Honde… Od ukupno 82 miliona stanovnika, njih 21 milion posjeduje automobil.

Odmah iza Turske na drugom kraju spektra nalazi se Argentina (515,77 odsto), zatim Kolumbija (508,93 odsto), Urugvaj (443,68 odsto) i Brazil (441,89 odsto). Prema tome, četiri od čak pet najskupljih zemalja za posjedovanje automobila nalazi se u Južnoj Americi. Nakon njih tu je Ukrajina (413,78 odsto), Gvatemala (355,94 odsto), Rusija (290,04 odsto), Meksiko (285,20 odsto) i Kostarika (269,93 odsto).

Iako su rezultati zaista iznenađujući, treba navesti da je studija obuhvatila samo 40 od 195 zemalja svijeta zbog slabe dostupnosti informacija. Drugo, rezultati se temelje na cijenama potpuno novog Folksvagen Golfa i Tojote Korole, dok polovni automobili uopšte nisu uzeti u obzir. Konačno, prosječna plata mogla bi biti znatno veća od minimalne plate pojedine zemlje, što bi vjerojatno bio bolji pokazatelj za ovu studiju, prenosi Jutarnji.hr

Izvor: Jutarnji list/B92

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *