Preuzimanje Komercijalne banke katapultiralo dobit NLB Grupe

Dodajte komentar

U prvoj polovini ove godine NLB Grupa je nakon poreza ostvarila 139,8 miliona eura dobiti, što je 90 posto više nego u istom razdoblju prošle godine. Tome je znatno pridonijela grupa Komercijalne banke, objavila je danas ta banka.

Neto prihod od kamata povećan je za 32 posto na 198,6 miliona eura, uglavnom zbog doprinosa Grupe Komercijalne banke u iznosu od 48,9 miliona eura. Čak i bez toga, neto kamatni prihod ostao je stabilan, na istoj razini kao u istom razdoblju prošle godine, uprkos stalnom okruženju niskih kamata i viška likvidnosti u čitavoj bankarskoj industriji, napisali su.

Neto nekamatni prihod premašio je njihova očekivanja i dosegao 135,3 miliona eura. Većina tih prihoda dolazi od neto prihoda od naknada i provizija, koji su porasli u svim bankama Grupe u odnosu na isto razdoblje prošle godine, ponajviše u NLB -u, uglavnom zbog učinkovite prodaje ostalih bankarskih proizvoda u vezi s povećanjem novih kredita i značajno ojačanih usluge upravljanja imovinom .. Grupa Komercijalne banke uplatila je 18 miliona eura u neto nekamatni prihod.

Ukupni troškovi iznosili su 197,3 miliona eura. U odnosu na isto razdoblje prošle godine, NLB se smanjila uglavnom zbog pozitivnih učinaka projekata optimizacije troškova, dok su oni također bili manji kod nestrateških članica.

Umanjenja vrijednosti i rezerviranja oslobođeni su u neto iznosu od 19 miliona eura, od čega je 30,7 miliona eura oslobođeno zajmova, uglavnom zbog otplate nekih velikih izloženosti, poboljšanih kreditnih rejtinga nekih klijenata i promijenjenih parametara za formiranje umanjenja vrijednosti i rezerviranja grupe u skladu s povoljnijim makroekonomskim prognozama. Ostala umanjenja vrijednosti i rezerviranja uključuju 7,7 miliona eura rezervisanja za restrukturiranje i pet miliona eura rezerviranja za pravne rizike u Komercijalnoj banci Beograd.

Bilansna vrijednost grupe povećala se na 21,19 milijardi eura do kraja juna, a povećala se za 1,62 milijarde eura od kraja prošle godine. Rast kredita dosegao je četiri posto i ravnomjerno je raspoređen po tržištima. Rast kredita preduzećima ojačan je odgovarajućim maržama. Depoziti nastavljaju rasti, za pet posto od početka godine, ali su u posljednje vrijeme nešto oslabljeni, rekli su u NLB-u.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *