Desetine milijardi dolara gubitaka zbog izjave jednog djeteta

Dodajte komentar

Akcije kineske tehnološke kompanije Tencent Holdings Ltd. izgubile su u utorak više od šest odsto vrijednosti na berzi u Hong Kongu nakon što je zvanična novinska agencija Sinhua navela da su igrice „duhovni opijum“ i „elektronske droge“, što je izazvalo strah investitora da će Peking izvršiti pritisak na ovu industriju.

Akcije Tencenta oslabile su za oko 11 procenata na početku dana, ali su kasnije povratile dio vrednosti. Nakon kritike industrije igara nagla rasprodaja zahvatila je i akcije kompanija NetEase Inc. i XD Inc, prenosi Fortune, pozivajući se na Bloomberg.

Sinhua je citirala učenika koji je rekao da on i njegovi školski drugovi igraju jednu Tencentovu igricu po osam sati dnevno. Ova izjava kasnije je povučena iz teksta, ali šteta je već bila učinjena. Oštro sročen članak već je uplašio investitore, koji su u njemu vidjeli nagovještaj napada na internet industriju igrica.

Panična reakcija tržišta može se objasniti pritiscima Pekinga na internet industriju u prethodnim nedjeljama, kada su se na meti kineskih regulatora našle e-trgovina, taksi prevoz i sektor obrazovanja. To je izazvalo globalnu prodaju kineskih akcija koja je u jednom trenutku premašila vrijednost 1.000 milijardi dolara.

Tencent je izgubio više od 110 milijardi dolara ili oko 17 odsto tržišne vrijednosti od početka prošle nedjelje, kada je Peking pojačao svoju kampanju. „Nijedna industrija ili sport ne bi trebalo da napreduje iskorjenjivanjem cijele generacije“, naveo je kineski akademik za Sinhua u spornom članku, koji je pokrenuo lavinu, prenosi portal Biznis.rs.

Zabrinutost je u utorak prešla i na japanske i korejske kompanije, pa su tako akcije Nexon Co. koja ostvaruje oko 28 odsto prihoda od Kine izgubile 10 procenata vrijednosti i pale na najniži nivo u posljednjih 15 mjeseci. Međunarodni analitičari ocjenjuju da se na objave agencije Sinhua mora obraćati pažnja, kao i da je izbor riječi „duhovni opijum“ posebno oštar i da bi bilo iznenađenje ako regulatori ne budu stupili u akciju.

Dan ranije vrijednost akcija kineskih kompanija porasla je nakon što je Kineska regulatorna komisija za hartije od vrijednosti pozvala u nedjelju na blisku saradnju sa Vašingtonom, naglašavajući napore Kine da poboljša transparentnost i predvidivost, prenio je FT.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *