Akcije Lovćen banke uvrštene na regulisano tržište Montenegroberze

Dodajte komentar

Lovćen banka, koja na bankarskom tržištu Crne Gore djeluje već sedam godina, okrenula je novu stranicu berzanskog i finansijskog razvoja i korporativnog ponašanja.

Od 19.07.2021. godine počinje trgovanje akcijama Lovćen banke, berzanski sImbol MFIK na regulisanom tržištu Montenegroberze.

Lovćen banka je podnijela zahtjev za prelazak sa MTP ME tržišta na regulisano berzansko tržište Montenegroberze.

Montenegroberza je donijela odluku u uvrštenju akcija Lovćen banke na regulisano tržište, povodom čega je održano svečano potpisivanje ugovora o kotaciji i prezentcija banke pred investicionom javnošću i medijima.

Na svečanom potpisivanju ugovora o kotaciji, upriličenom na Montenegroberzi, učestvovali su prof. dr Vinko Nikić, glavni izvršni direktor Lovćen banke i Milena Vučinić, Izvršna direktorica Montenegroberze.

Vinko Nikić, glavni izvršni direktor Lovćen banke AD izrazio je zadovoljstvo zbog uvrštenja akcija Lovćen banke na Slobodno (Regulisano tržište) Montenegroberze, koje sa MTP ME tražišta, na kojem su se do sada kotirale, prelaze na napredniji segment, odnosno regulisano berzansko tržište.

“Ovom strateškom odlukom Lovćen banka dodatno pokazuje da je spremna i sposobna da prati i brzo reaguje na sve promjene na tržištu. Dugoročno gledano, kotiranjem na regulisanom tržištu Montenegroberze šalje se poruka investicionoj i sveukupnoj javnosti, da razvoj Lovćen banke adekvatno prati i kotiranje na Berzi. Siguran sam da će današnji događaj stvoriti dodatnu vrijednost za dalji razvoj Lovćen banke i jačanje njenog korporativnog identiteta, koji uz dobre poslovne rezultate, predstavlja glavni preduslov daljeg rasta i razvoja. Kotacijom na regulisanom tržištu Montenegroberze Lovćen banka se obavezuje na visok stepen transparentnosti, koji se ogleda  kroz objavljivanje podataka o poslovanju, koji će u svakom trenutku preko sajta Montenegroberze biti dostupno institucijalnim i individualnim investitorima, finansijskoj javnosti, brokerima,  medijima, čime se pokazuje visok stepen korporativne kulture, transparentnosti i odgovornosti, a sa druge strane za investitore predstavlja signal da je riječ o Instituciji koja ispunjava stroge kriterijume i principe tržišta kapitala, definisane Pravilima Montenegroberze, što nas dodatno čini zadovoljnijim i ponosnijim”, izjavo je Nikić.

Regulisano tržište Montenegroberze čine sljedeći segmenti: 1. Berzansko tržište i 2. Slobodno tržište. Trgovanje hartijama koje su raspoređene na Slobodno tržište obavlja se po kontinuiranoj metodi trgovanja, što znači da dnevne oscilacije cijena hartija se kreću u rasponu od + /- 20 %. Kotiranje na regulisanom tržištu znači da kompanija ispunjava stroge kriterijume koji su postavljni Pravilima Montenegroberze, tako da je ovaj segment predviđen za uspješne kompanije, koje su prepoznate do poslovnim rezultatima, razvijaju korporativnu kulturu i imaju visok stepen transparentnosti, te poštovanje prema investicionoj javnosti postojećim i budućim akcionarima.

Za crnogorsko tržište kapitala i Montenegroberzu je od velikog značaja da se broj kvalitetnih kotiranih kompanija povećava, a posebno raduje kad inicijativa potekne od emitenta, što je u konkrenom bio slučaj.

“Lovćen Banka AD Podgorica je osnovana 25. avgusta 2014. godine. Od samog osnivanja stoje ujedinjeni u svojoj namjeri da razumiju klijente i sve njihove potrebe. Stvorili su sistem korporativnog upravljanja u cilju sticanja povjerenja i zadovoljstva klijenata. Širokim spektrom proizvoda i usluga, implementacijom novih servisa i tehnologija i uz primjenu međunarodnih standarda poslovanja, neprekidno doprinose i razvoju crnogorske ekonomije. Misija Lovćen banke je da doprinese razvoju crnogorskih kompanija, podrži inicijative građana i rast nacionalne ekonomije i da kreira nove ekonomske šanse”, navodi se u saopštenu Montenegroberze.

Direktorica Montenegroberze, Milena Vučinić, povodom potpisivanja Ugovora izjavila je: ,, Raduje me  odluku o uvrštenju akcija Lovćen banke na regulisano tržište Montenegroberze – segment slobodno tržište. Banka je kroz ovaj proces pokazala svoju posvećenost transparentnosti, kao i  ispunjavanju visokih kriterijuma koji su propisani na  tržištu kapitala. Vjerujem da će ovaj potez donijeti brojne dobrobiti kako Lovćen banci, tako i njenim akcionarima, te doprinositi daljem razvoju crnogorskog tržišta kapitala. Lovćen banka se i do sada kotirala na Montenegroberzi, ali na MTP ME tržištu, koje je kao finansijska institucija uveliko prevazišla, tako da joj je po svim parametrima mjesto među uspješnim  crnogorskim kompanijama”.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *