Si: Kina nudi alternativni put modernizacije

Dodajte komentar
Kineski predsjednik Xi Jinping

Kineski predsjednik Si Đinping kazao je juče na onlajn međunarodnom političkom samitu da se kineska modernizacija pokazala kao održiva alternativa zapadnom sistemu upravljanja i da je Peking spreman da podijeli svoje iskustvo sa drugim zemljama.

„Ne postoji univerzalni model modernizacije, i države treba da pronađu onaj koji im najviše odgovara. Komunistička partija Kine je spremna da podijeli svoje iskustvo sa političkim partijama u svim zemljama… kako bi učinili dobro za naš narod i ljude širom svijeta…“, kazao je Si.

Kineski predsjednik je takođe pozvao političke partije širom svijeta da se suprotstave svakoj zemlji koja koristi „tehnološke blokade“, aludirajući na Sjedinjene Države koje Kinu smatraju strateškim konkurentom.

Dok administracija američkog predsjednika Džozefa Bajdena traži podršku savezničkih demokratija uključujući Evropsku uniju i Japan kako bi koordinirala oštriji stav protiv Kine, Peking se, kako prenosi Rojters, okrenuo državama poput Sjeverne Koreje i Srbije tražeći podršku i afirmaciju.

„Zajedno, moramo se suprotstaviti svim postupcima unilateralizma u ime multilateralizma, hegemonije i politike moći“, kazao je Si na virtuelnom skupu predstavnika 500 partija iz 160 država poput Rusije, Zimbabvea, Kube i Burkine Faso.

„Ako ga posmatramo iz ugla „prvo moja zemlja“, svijet je uzak i pretrpan, i često pun žestoke konkurencije“, kazao je Si očigledno aludirajući na politiku „Amerika na prvom mjestu“ bivšeg američkog predsjednika Donalda Trampa.

Kineske diplomate često kritikuju SAD jer navodno pokušava da podrije razvoj Kine uskraćujući joj pristup američkoj tehnologiji.

U očiglednom odgovoru na kritike da Komunistička partija Kine sprovodi autoritarnu upravu, Si je kazao da o tome da li je neka zemlja demokratska ili nije treba da sudi narod, a ne šačica drugih zemalja. „Postoje različiti putevi do blagostanja, a narodi svih zemalja imaju pravo da biraju svoj put i institucionalne modele“, kazao je Si.

Virtuelni skup predstavnika svjetskih političkih partija osmišljen je kako bi pomogao međunarodnoj zajednici da se „brže prilagodi usponu Kine“ i kako bi Peking stekao „bolje razumijevanje, podršku i prijateljstva“ kazao je Guo Ježou, zamjenik ministra međunarodnog odsjeka, koji je organizovao skup.

Rojters navodi da je Kina sve više zabrinuta za svoju međunarodnu reputaciju, koja je ukaljana zbog prvobitne reakcije na izbijanje epidemije kovida-19, njene pomorske i teritorijalne nametljivosti prema susjedima, ofanzive u Hong Kongu i ponašanja prema etničkim manjinama u Sinđijangu.

Kurt Kembel, koordinator Bijele kuće za indopacifički region kazao je juče da je moguće da Kina i SAD koegzistiraju u miru, ali da je izazov ogroman i da je Peking postao sve nasrtljiviji.

Kembel je kazao da će predsjednik Džo Bajden kasnije ove godine biti domaćin samita sa liderima Australije, Indije i Japana, takozvane Kvad grupe koju Vašington smatra sredstvom za suprotsavljanje Kini. Kebel je kazao da će za SAD biti izazov da osmisle strategiju koja će pružiti priliku za Kinu, ali takođe i odgovor ukoliko ona preduzme korake koji nijesu u skladu sa „očuvanjem mira i stabilnosti“.

Vjerovatno će biti „perioda neizvjesnosti, možda čak i perioda povremeno pojačanih tenzija“, kazao je Kembel.

Izvor: Vijesti

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *