Grčka okreće list, nevakcinisani ostaju bez državne pomoći

Dodajte komentar

Grčka nema para za još jednu izolaciju i zato će se ubuduće sve mjere zabrane koje se budu donosile odnositi na nevakcinisane.

Nemamo novca za još jednu izolaciju i ne možemo više ekonomskim paketima da pomaže privredu, kaže ministar za razvoj Adonis Georgijadis.

“Ako novi talas pandemije stigne na jesen, našim finansijama je kraj”, dramatično je rekao Georgijadis, usljed ozbiljne zabrinutosti vlade zbog mogućeg novog talasa korone u septembru.

Više neće biti tzv. horizontalne izolacije, već će se sve mjere zabrane koje se budu donosile odnositi na nevakcinisane, koji više neće dobijati ni finansijsku pomoć. Privreda i cijelo društvo više neće ići u karantin zbog onih koji odbijaju da prime vakcinu koja je svima dostupna, upozorio je zamjenik premijera Akis Skercu.

Tako od ponedjeljka, 5. jula, vakcinisani s potvrdom nastavljaju da slobodno putuju na ostrva, dok se za ostale ponovo uvode obavezni PCR test ne stariji od 72 sata, brzi test ne stariji od dva dana ili potvrda o preležanom kovidu 19. Djeca do 12 godina putuju slobodno, s tim što se svima po povratku s ostrva preporučuje da urade tzv. self test.

Za sada se, kad je riječ o kretanju u kopnenom delu Grčke, izučava epidemiološka situacija shodno kojoj mogu da budu preduzete neke nove mjere.

Od 15. jula za ugostiteljski sektor, koji negoduje zbog najavljenih mjera podjele klijentele na vakcinisane i “one druge”, važiće pravila o “čistim” i “mješovitim” restoranima i kafićima.

Vakcinisani će biti usluživani u “čistim”, a u “mješovite” će moći i oni koji nisu vakcinisani, ali s maskom i brzim testom ne starijim od 48 sati. Mjeru neće biti lako sprovoditi, ali nije jedina koja se priprema kako bi se vakcinisani zaštitili, a ostali dio nacije ostavio da odluči hoće li dobrovoljno, već na jesen, u dobroj meri biti isključen iz društvenog života.

Raste broj zaraženih, uzrok – opuštanje

Epidemiološka slika se mijenja jer broj zaraženih raste, već ih je blizu 800 dnevno, što je porast koji zabrinjava jer se, recimo, u junu broj oboljelih smanjio za 75 odsto, a umrlih za 50 odsto u odnosu na prethodne mjesece.

Obolijevaju uglavnom mladi ljudi od 18. do 34. godine, ali indeks pozitivnosti još ostaje oko 1,2 odsto. Krizni štab smatra da je uzrok tome opuštanje posle sedam mjeseci karantina, ali i prisustvo delta soja, koji je do sada registrovan u 54 slučaja.

Očekuje se da će u avgustu biti novih slučajeva zaraze delta sojem, te zato epidemiolozi razmišljaju o novim mjerama kako bi se zaustavilo nekontrolisano širenje.

Dvije doze vakcine do sada je primilo više od 30 odsto Grka. Micotakisova vlada izbegava direktan pritisak na sunarodnike, ali merama koje donosi jasno im stavlja do znanja da je vakcinacija jedini način zaštite.

Izvor: Politika/Bizlife.rs

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *