Danas počinje „roming kao kod kuće“ – evo koje povoljnosti očekuju korisnike Crnogorskog Telekoma

Dodajte komentar

Danas je počela primjena posljednje faze Sporazuma o sniženju cijena rominga u zemljama Zapadnog Balkana, što znači da će korisnici Crnogorskog Telekoma koji putuju u Albaniju, Kosovo, Sjevernu Makedoniju, Srbiju ili BiH, u tim zemljama (koje čine tzv. „zonu Balkan“) minute, gigabajte i SMS-ove ubuduće trošiti iz paketa koji imaju u našoj zemlji.

Roming regulacija odnosi se na odlazne pozive i poruke ka Crnoj Gori, odlazne pozive i poruke unutar „zone Balkan“, potrošnju interneta, i dolazne pozive u toj zoni.

U praksi, „roming kao kod kuće“ za postpejd korisnike izgleda ovako:

Korisnicima Telekoma su svi dolazni pozivi unutar „zone Balkan“ besplatni.

Korisnik koji boravi u nekoj od zemalja „zone Balkan“ i poziva bilo koji broj iz Crne Gore, troši minute iz paketa namijenjene pozivima ka drugim mrežama. Ukoliko ih potroši, poziv se tarifira kao poziv ka drugim mrežama u Crnoj Gori, u skladu sa cjenovnikom Telekoma. Isti princip primjenjuje se i kada je riječ o SMS-ovima prema brojevima u Crnoj Gori.

Ukoliko se korisnik nalazi u romingu u nekoj od zemalja „zone Balkan“ i poziva broj registrovan u toj zemlji ili bilo kojoj drugoj zemlji „zone Balkan“ osim Crne Gore, poziv se tarifira kao poziv iz Crne Gore ka internacionalnim zonama. Identično je i sa SMS porukama.

Kada je riječ o potrošnji interneta, dok se nalazi u „zoni Balkan“, korisnik troši resurse iz paketa ili dodatnih opcija, uz napomenu da se primjenjuje politika fer korišćenja. Sa koliko gigabajta korisnici raspolažu u „romingu kao kod kuće“, može se provjeriti na sajtu Telekoma. Takođe, korisnik će o dostupnim gigabajtima biti obaviješten SMS-om pri ulasku u zemlju, i u svakom trenutku će imati uvid u potrošnju gigabajta i stanje u paketu.

U skladu sa regulatornim direktivama, u slučaju da potroši gigabajte iz paketa koji su mu na raspolaganju u skladu sa politikom fer korišćenja, korisnik će o tome biti obaviješten SMs-om, nakon čega počinje naplata interneta u romingu po cijeni od 0.009 eur/MB (ukupno 9.31 eur za 1 GB podataka). Korisnici se od potencijalne neželjene potrošnje mogu zaštititi aktivacijom dodatka „Limit internet potrošnje u zoni Balkan“ koja se aktivira slanjem poruke ZB STOP INTERNET na broj 14555.

Pripejd korisnici Telekoma mogu da koriste sve opcije u romingu, sa izuzetkom opcije sa minutima za razgovore u mreži, budući da se svi pozivi iz regiona ka Crnoj Gori računaju kao pozivi ka drugim mrežama.

Sve internet opcije dostupne pripejd korisnicima u Crnoj Gori, dostupne su im i u „zoni Balkan“. Izuzetak su jedinice, koje se troše na minute i SMS, dok za internet dobijaju odvojene resurse koji važe samo za „zonu Balkan“ pa se ti gigabajti ne troše od jedinica.

Svi korisnici će prilikom ulaska u zemlje „zone Balkan“ dobijati SMS sa informacijama o regulaciji i link na kojem će im biti dostupni detalji o „romingu kao kod kuće“ kao i instrukcije za provjeru dostupnih resursa.

Budući da inicijativa „roming kao kod kuće“ stavlja fokus na korisnika i njegove potrebe, Telekom pozdravlja njenu implementaciju od koje će, naročito tokom turističke sezone, koristi imati kako građani susjednih zemalja koji posjećuju Crnu Goru, tako i naši korisnici koji odluče da ljeto provedu u nekoj od zemalja regiona.

U skladu sa tim, a u želji da ode korak dalje i korisnicima ponudi još bolje iskustvo tokom boravka van zemlje, Telekom je unaprijedio Travel & Surf dodatak koji sada omogućava opušteno surfovanje u čak 49 zemalja na 4 kontinenta.

Primjena Sporazuma o sniženju cijena rominga dio je usklađivanja regionalne regulative sa regulativom Evropske unije, a tzv. „roming kao kod kuće“ predstavlja praktičnu primjenu ideje evropskog jedinstvenog tržišta bez granica, na kojoj počiva Evropska unija.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *