Prvi u Evropi: Island ukida sva ograničenja u vezi s kovidom

Dodajte komentar
Reykjavik

Nakon 15 uzastopnih mjeseci jačih ili slabijih mjera, Island je najavio ukidanje svih nacionalnih mjera povezanih s epidemijom kovida-19, nakon napredovanja vakcinacije u zemlji.

Od subote, 26. juna više neće biti na snazi mjere održavanja razmaka, nošenja maski, ograničen broj učesnika skupova, kao ni ograničenja rada kafića i restorana, objavila je premijerka Katrin Jakobsdotir na konferenciji za novinare.

Ta odluka, prva u Evropi, donijeta usklađena s kalendarom u četiri etape ukidanja ograničenja na islandskoj teritoriji, prenosi N1.

Plan objavljen krajem aprila predviđao je ukidanje svih nacionalnih mjera u drugom dijelu juna, „kada će oko 75 odsto“ stanovnika starijih od 16 godina primiti najmanje jednu dozu vakcine.

Na Islandu je do 24. juna, 87,6 odsto starijih od 16 godina, ili oko 295.000 od ukupno 365.000 stanovnika, primilo najmanje jednu dozu vakcine.

Ograničenja ostaju na granicama

Ali ograničenja ipak ostaju na snazi na granicama uz obavezan negativan PCR  test ili dva PCR testa nakon petodnevne izolacije za nevakcinisane putnike.

Putnici s potvrdom o vakcinaciji ili o preležanom kovidu koji su se do sada morali testirati pri dolasku, to više neće morati nakon 1. jula.

Izvor: N1/Bizlife.rs

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *