Odbor za ekonomiju podržao Zakon o moratorijumu na kredite

Dodajte komentar

Zakon o “moratorijumu” na kredite koji između ostalog predviđa da nema obračuna kamate, a koji je predložio poslanik SDP-a Raško Konjević, dobio je zeleno svjetlo Odbora za ekonomiju, finansije i budžet. Podršku je dobio i predlog zakona Gencija Nimanbegua o otklanjanju posljedica oduzimanja imovine u Uvali Valdanos, dok amandman SD-a na predlog zakona o izmjenama Zakona o porezu na dodatu vrijednost, Odbor nije podržao.

Teret krize ne smije da bude samo na leđima građana i banke su tu u protekle dvije godine profitirale su oko 70 miliona, kaže Raško Konjević iz SDP-a, obrazlažući prijedlog zakona o odlaganju plaćanja kredita, tokom kojeg neće biti obračuna kamate.

“Bila je prevara, dakle, nije im objašnjeno da će tokom moratorijuma vršiti obračun kameta što nije pošteno. Tri mjeseca su prošla ljudima je došla veća rata. Da odredimo rok… Da li će to biti 3,4 mjeseca da se odlože obaveze svima onima koji to žele”, kazao je Konjević.

“Treba da se uspostavi dogovor između Ministarstva finanisja i CB. Znači nije u redu da nasilnim moratorijumom izazivamo finansijski kolaps”, navela je Suada Zoronjić (URA).

“Ako bi jedna ili više banaka bila dovedena u bezizlaznu situaciju a građani pokazuju sklonost za efekat stampeda, da pokušaju povući depozit iz banaka a banke nemaju dovoljno sredstava. Tako da promijenilo se stanje i u bankama za godinu”, kazao je Danilo Šaranović (Demokrate).

“Zajednički možemo pogledati podatke da li je došlo do korekcije i stanja depozita i da li bi to opteretilo”, navodi Konjević.

Vladimir Joković iz SNP-a je kazao:

“Ja neću da brinem o bankama gdje je svjetski kapital. Banke tržišno posluju i jedini su segment ekonomije koja skronio nije oštećena.”

“Nikad nijesu napravljene da budu u interesu građana”, dodao je Dejan Đurović (DF).

Tako su Konjevićev prijedlog podržali DF, SNP i PZP dok su URA i Demokrate bili uzdržani. A kada je riječ o pomoći, SD-ov Boris Mugoša predložio je da se nastavi sa smanjenim PDV-om za ugostiteljstvo na 7% a koji je ranije uveden i traje do 31. avgusta. Korektno bi bilo, smatra, da se produži do kraja godine.

“Nama je važna postsezona, septembar, oktobar. Tu očekujemo da će biti povećanje prihoda. Ne vidim argument da ova norma nije prihvatljiva”, kazao je Boris Mugoša (SD).

“Ako bi prihvatili amandman i produžili važenje norme ostali bi u koliziji s EU direktovom a ne bi imali opravdanje za to jer su prihodi od turizma biće na nivou prošle 65%”, saopštio je Janko Odović iz Ministarstva finansija.

“I 50 i 60% prometa u odnosu na 2019. je ugroženost”, dodao je Mugoša.

“Popiti pivo na njivi je luksuz, a nočito u Splendidu nije luksuz. To je politika vaše vlade bila”, kazala je Bogavac.

“Samo bih napomenuo d aće Vlada pratiti prihode u svakom sektoru privrede posebno u ovom, a do 31. avgusta ako bude bilo potrebe da bude pad vlada će reagovati”, dodao je Odović.

A do tada, amandman Mugoše je odbijen. Tako se i o njemu u planeumu neće raspravljati, ali hoće o prijedlogu zakona Gencija Nimanbegua o otklanjanju posljedica oduzimanja imovine u Uvali Valdanos.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *