Male šanse da se država obešteti zbog davanja stanova

Dodajte komentar

Šanse da se država obešteti zbog davanja stanova i kredita pod povoljnim uslovima u prethodnom periodu javnim funkcionerima su jako male, ocijenio je u izjavi za Dan predsjednik Savjeta Agencije za sprječavanje korupcije (ASK) Momčilo Radulović.

On je nakon jučerašnje sjednice Savjeta ASK kazao da su funkcioneri, neki, iako stambeno zbrinuti, dobijali stanove i kredite pod povoljnim uslovima i po važećem zakonu, te da je teško retroaktivno djelovati.

– Jedini model koji postoji za obeštećenje je da se uđe u svaki detalj odluka o dodjeli stanova i kredita, pa da se tako nađe neki osnov ukoliko je neka procedura prekršena. Ono što zabrinjava jeste činjenica da su uredbe i zakoni po kojima su ti stanovi i krediti dijeljeni i dalje na snazi, jer Vlada u fioci drži predlog izmjena zakona koje je ranije uradila radna grupa, izjavio je Radulović.

Podjela stanova i kredita funcionerima u prethodnom periodu bila je juče tema i na sjednici Savjeta ASK, a direktorica te institucije Jelena Perović je kazala da su oni dodijeljeni na osnovu oduke Vlade, po kriterijumima koji nijesu bili transparentni.

– I to je činjenica. Činjenica je da je odluka Vlade o dodjeli stanova i kredita funkcionerima postojala i činjenica je da tu odluku niko nije stavio van snage do dana današnjeg. Činjenica je da je Savjet prepoznao da ta odluka nije dobra, i da je Savjet inicirao osnivanje međuresorne radne grupe koja će se baviti stavljanjem van snage te odluke i donošenje nove koja bi bila transparentna. Ta međuresorna grupa je odradila svoj posao i prihvaćeni su predlozi koje je Savjet tada dao ostalim članovima grupe i to je bi lo u septembru od strane prošle vlade. Novoj Vladi je sve to dostavljeno, ali ništa nijesu uradili po tom pitanju, objasnila je Perović.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *