Milijarderi Peter Thiel i Alan Howard investirali u novu berzu kriptovaluta

Dodajte komentar

Milijarderi Peter Thiel i Alan Howard investirali su u novu berzu kriptovaluta koja će se fokusirati na decentralizovane financije, doznaje Financial Times.

Kompanija koju vodi blockchain softverska kompanija Block.one nosiće naziv Bullish Global i kapitalizirana je s 10 milijardi dolara u gotovini i digitalnoj imovini i prije samog pokretanja koje se očekuje kasnije ove godine.

Poslovni čovjek iz Hong Konga Richard Lee, njemački finansijer Christian Anger Meyer, Galaxy Digital u vlasništvu Michaela Novogratza te japanska investiciona banka Nomura takođe podržavaju ovaj projekt.

Tržište decentralizovanih financija (DeFi) poraslo je s oko 15 na 65 milijardi dolara od početka godine, kažu analitičari JPMorgana. Pristalice kažu da bi DeFi mogao poremetiti tradicionalna tržišta izgradnjom sistema koji zaobilaze ulogu čuvara, upravljanja zapisima i trgovanja koji su obično rezervisani za banke, brokere ili berze.

Block.one navodi da će pružiti automatizovano stvaranje tržišta na decentralizovanim berzama. Ovo je razvoj koji investitorima može ponuditi radikalno drugačiji način trgovanja na tržištu.

Umjesto da koriste tradicionalne market makere kako bi uvjerili kupce i prodavce da trguju na berzama, investitori polažu svoju imovinu u pametne ugovore i kupuju i prodaju s dionicima u automatizovanom računarskom kodu. Pametni ugovori drže sredstva, prikupljaju podatke, vrše poravnanja i obračune.

Siniša Malus

Izvor: SEEbiz

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *