Olakšice za poslodavce koji na neodređeno zaposle lice koje je najmanje tri mjeseca bilo na ZZZCG

Dodajte komentar

Vlada Crne Gore je kroz Mjere podrške privredi za I kvartal predvidjela posebnu mjeru za podsticanje novog zapošljavanja u 2021. godini, a koja se realizuje kroz predlog izmjena i dopuna zakona iz oblasti poreza na dohodak fizičkih lica i doprinosa na obavezno socijalno osiguranje. Uvažavajući zahtjeve privrede da se za primjenu ove mjere razmotri mogućnost probnog rada, Ministarstvo finansija i socijalnog staranja, kao predlagač izmjena pomenutih zakona i Ministarstvo ekonomskog razvoja, kao koordinator mjera podrške privredi, ističu da korisnici ove mjere mogu biti oni poslodavci koji zasnuju radni odnos na neodređeno vrijeme sa licem koje je najmanje 3 mjeseca bilo na evidenciji ZZZCG, uz mogućnost da to lice prethodno angažuju po ugovoru o probnom radu u trajanju do 3 mjeseca.

“Olakšice definisane ovom mjerom obračunavaće se od momenta kada poslodavac zasnuje radni odnos na neodređeno vrijeme (ne tokom probnog rada)”, ističu u Ministarstvu.

Što se tiče primjene navedenih zakona, predviđeno je da se isti primjenjuju od 1. januara 2021. godine.

“Dakle, poslodavci koji su zaposlili lica tokom 2021. godine, a prije stupanja na snagu ovih Zakona, biće u mogućnosti da koriste ove olakšice”, objašnjavaju iz Ministarstva.

Podsjećamo da je mjera koncipirana na način da se poslodavac koji zasnuje radni odnos do 31.12.2021. godine na neodređeno vrijeme, u skladu sa Zakonom kojim se uređuju prava i obaveze zaposlenih po osnovu rada, sa licem koje ima prebivalište na teritoriji Crne Gore i koje se nalazi na Zavodu za zapošljavanje Crne Gore duže od tri mjeseca, oslobađa obaveza plaćanja poreza na dohodak i doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje na teret zaposlenog i na teret poslodavca, za zaradu isplaćenu za period od tri godine od dana zasnivanja radnog odnosa.

“Jedini uslov koji poslodavac treba da ispuni je da je navedenim zapošljavanjem povećao broj zaposlenih u odnosu na dan 31. decembar 2020. godine”, podsjećaju iz Ministarstva.

Poslodavac će biti oslobođen obaveze plaćanja navedenih poreza i doprinosa za zarade, maksimalno do iznosa prosječne bruto zarade u Crnoj Gori u prethodnoj godini, na sljedeći način: 90% poreza i doprinosa – za zarade isplaćene u 2021. godini; 60% poreza i doprinosa – za zarade isplaćene u 2022. godini; 30% poreza i doprinosa – za zarade isplaćene u 2023. godini.

“Ono što treba naglasiti jeste da će doprinosi za penzijsko i invalidsko osiguranje za lica za koje se ostvaruju pravo na oslobođenje od plaćanja ovih doprinosa, biti izmirivana iz budžeta Crne Gore”, navodi se u saopštenju.

Uprava prihoda i Ministarstvo finansija i socijalnog staranja, nakon usvajanja Zakona, objaviće detaljna uputstva u vezi prijave za korišćenje ove mjere.

“U saradnji sa nadležnim institucijama posebna pažnja će biti posvećena efikasnoj primjeni kontrole ovih mjera”, ističe se u saopštenju.

Podsjećamo da je Ministarstvo finansija i socijalnog staranja pripremilo Prijedloge izmjena i dopuna Zakona o porezima na dohodak fizičkih lica i Zakona o obaveznom socijalnom osiguranju koji su utvrđeni na sjednici Vlada Crne Gore 4. februara 2021. godine i upućeni Skupštini radi donošenja.

(CdM)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *