Novi rekord Dow Jonesa, rastu azijske berze

Dodajte komentar

Na Wall Streetu je u srijedu Dow Jones dostigao istorijski rekord, dok je Nasdaq indeks pao jer se nastavlja rotacija kapitala iz tehnološkog u cikličke sektore.

Dow Jones ojačao je 97 bodova ili 0,29 posto, na 34.230 bodova, a S&P 500 0,07 posto, na 4.167 bodova. Nasdaq indeks skliznuo je, pak, 0,37 posto, na 13.582 boda.

Takva kretanja indeksa posljedica su preseljenja kapitala iz tehnološkog sektora, koji je lani za ‘zatvaranja’ ekonomije predvodio po rastu cijena, u cikličke sektore, koji bi trebali imati najviše koristi od ‘otvaranja’ ekonomije i ubrzanja oporavka od koronakrize.

Azijska tržišta: Rast indeksa, kapital napušta tehnološki sektor

Na većini azijskih berzi cijene su dionica u četvrtak porasle, no trguje se oprezno dok se čekaju novi ekonomski pokazatelji koji bi mogli jasnije usmjeriti tržišta.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7,00 sati u plusu 0,25 posto.

Pritom je na Tokijskoj berzi Nikkei indeks ojačao 1,7 posto, dok su cijene dionica u Hong Kongu i Južnoj Koreji porasle između 0,1 i 0,4 posto. U Šangaju i Australiji pale su, pak, između 0,2 i 0,6 posto.

Podršku tržištima pružaju očekivanja da će se ove godine svjetska ekonomija snažno oporaviti od recesije izazvane koronakrizom

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *