Glavni grad prodaje udio u Novom duvanskom

Dodajte komentar

Glavni grad planira da proda 2.021.816 akcija u Novom duvanskom kombinatu čime će kao manjinski akcionar definitivno ostati bez udjela u ovoj fabrici.

Prodaju akcija mora odobriti Skupština Glavnog grada pa će se o skupštinskoj odluci odbornici izjasniti na plenumu 4. maja.

Da bi mogli raspravljati juče je saglasnost dao Odbor za finansije, privredu i razvoj. Odlukom je precizirano da je nominalna vrijednost jedne akcije euro, što znači da svoj udio u fabrici Glavni grad prodaje za 2.021.816 eura.

Sekretar za finansije Snežana Popović objasnila je da je Glavni grad vlasnik 8,69 odsto akcija u Novom duvanskom kombinatu te da je odlukom navedeno da se prodaju sve te akcije.

“U cilju transparentnosti samog postupka i procedure prodaje akcija, želim da dodam da se u članu 2 dodaju dva stava koji glase da Glavni grad poziva zainteresovane kupce da dostave ponudu zakupovinu svih akcija, te da će se objaviti poziv sa rokom važenja od 15 dana na internet stranici Glavnog grada i u štampanom mediju”, saopštila je Popović.

Predsjednik odbora za finansije Andrija Klikovac saopštio je da Glavni grad prodaje sve akcije čiji je vlasnik, po nominalnoj cijeni od eura po akciji, te da ona može biti veća ukoliko kupci ponude na javnom pozivu.

“Novi duvanski kombinat je u prošloj godini poslovao sa gubitkom pa Glavni grad kao manjinski akcionar nema interes da bude akcionar u društvu koje posluje sa gubitkom. Puno je bolje sada prodati akcije po ovoj vrijednosti kako bi Glavni grad imao dodatnih najmanje dva miliona eura za sve projekte koji su bitni za razvoj grada. Akcije se ne prodaju zbog neke teške finansijske situacije jer je ona stabilna u Glavnom gradu već kako bi razvoj u narednom periodu bio značajno dinamičniji. To su sve akcije koje imamo u NDK. Grad je manjinski akcionar, njihov predstavnik učestvuje na sjednicama akcionara ali nema mogućnost da utiče na odluke toga preduzeća. S obzirom da je ove godine najavljeno značajno povećanje akciza na cigarete očekuje se i pad prometa duvanskih proizvod a tako da će to preduzeće vjerovatno dodatno loše poslovati u narednim godinama”, naveo je Klikovac.

To što Glavni grad prodaje vlasnički udio u NDK je loše i to je stavljanje pečata na jednu prije svega sumnjive zakonitosti aktivnost koju su i Glavni grad i drugi državni organi radili i sprovodili dugi niz godina, a koje se tiče i starog Duvanskog kombinata i načina osnivanja Novog duvanskog kombinata, ocijenio je Luka Rakčević, šef kluba odbornika URA.

“Imamo novu firmu koja je nastajala u sumnjivim okolnostima u kojoj Glavni grad sada neće imati nikakav udio. Mislim da je sve to pogrešno, da je način na koji se ugasio stari Duvanski kombinat pogrešan. Smatram da je način prodaje zemljišta starog DKP-a takođe nešto o čemu bi trebalo da raspravljaju tužioci u nekim nezavisnim istragama, tako da se nad am da će sve to dobiti neki sudski epilog. Mislim da će novo tužilaštvo morati da ispita poslovanje u NDK gdje smo imali malverzacije i sumnjive poslove, počev od postavljanja Isaka Boljevića na čelu fabrike ali i šverca cigara koji je bio prisutan pa do drugih poslova NDK”, kaže Rakčević.

Odluka o prodaji akcija u Novom duvanskom kombinatu je za čuđenje, naveo je Janko Krstović, odbornik Demokrata.

“Iz materijala koji je dostavljen odbornicima ne vidi se razlog za ovakvo postupanje. Riječ je o prodaji nešto više od dva miliona akcija koje su u vlasništvu Glavnog grada za nešto više od dva miliona eura. Postavlja se pitanje da li ovom odlukom Glavni grad pokušava da prepusti 100 posto vlasništvo inostranom partneru ili da prihod od prodaje akcija prezentuje u nacrtu završnog budžeta za 2021. godinu kao prihod od imovine, obzirom da im loše polazi za rukom prodaja imovine kada je u pitanju prodaja podlovne zgrade bivše Robne kuće Beograd”, naveo je Krstović.

Izvor: Dan/RTCG

Foto: Novidk.me

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *