Frilenseri u Srbiji moraće da plaćaju porez

Dodajte komentar

Skupština Srbije usvojila je izmjene Zakona o porezu na dohodak građana i dopunu Zakona o doprinosima za obavezno socijalno osiguranje, koje se odnose na oporezivanje frilensera.

Vlada Srbije je 21. aprila postigla dogovor sa frilenserima o naplati poreza koji podrazumijeva da se obaveze po osnovu poreza i doprinosa utvrđuju rešenjem Poreske uprave koje dolazi nakon usvajanja zakona.

Na godišnjem nivou oporezivanju ne podležu prihodi u visini do 384.000 dinara.

Normirani troškovi priznaju se u visini od 50 odsto ostvarenog prihoda, ne obračunava se kamata do dana donošenja rješenja Poreske uprave. I porezi i doprinosi se plaćaju u 120 jednakih mjesečnih rata u toku narednih 10 godina.

Precizirano je da oni frilenseri koji mjesečno zarađuju do 64.000 dinara neće imati obavezu da plaćaju poreze i doprinose koje nisu platili iz prethodnog perioda.

Kako je ranije rekao ministar finansija Siniša Mali, za sve ostale obezbijeđeno je pravično i progresivno oporezivanje.

Mali je naveo da je dogovoreno da od 1. januara 2022. godine plaćaju poreze i doprinose kvartalno uz priznavanje normiranih troškova u visini trostrukog neoporezivog iznosa zarade, što je sada 54.900 dinara.

Ministar je rekao da oni koji zarađuju dosta više imaju dovoljno vremena da do 1. januara 2022. godine svoje poslovanje usaglase sa postojećim zakonskim normama i da se registruju kao preduzetnici, da osnuju svoje pravno lice, svoj DOO ili na bio koji drugi način regulišu svoj status.

Kako je ranije saopštila Vlada Srbije, na sastanku sa frilenserima 21. aprila dogovoreno je da se radnicima na internetu, odnosno frilenserima, omogući upisivanje radnog staža srazmjerno uplaćenom dijelu obaveza.

Rok za usvajanje svih zakonskih propisa koji će definisati budući status radnika na internetu pomjeren je na 1. januar 2022. godine, do kada će važiti do sada dogovoreni uslovi.

Na tom sastanku je dogovoreno da će Udruženje radnika na internetu i Udruženje frilensera odrediti svoje predstavnike, koji će učestvovati u radnoj grupi koja ima zadatak da izradi predloge novih zakonskih rješenja.

Izvor: Blic.rs

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *