Zašto advokati ne žele fiskalizaciju?

Dodajte komentar

Advokatska komora Crne Gore (AKCG) uputila je inicijativu predsjedniku i potpredsjedniku Vlade Zdravku Krivokapiću i Dritanu Abazoviću u kojoj tražimo da se advokati izuzmu iz Zakona o fiskalizaciji u prometu proizvoda i usluga – kazao je za Pobjedu predsjednik Zdravko Begović.

On je naveo da je peticiju kojom ukazuju da je ovaj zakon neprimjenjiv za njih, za sada potpisalo preko 500 advokata i izrazio nadu da će nadležni organi shvatiti težinu problema i pozvati ih na razgovor kako bi iznašli najbolje rješenje za obje strane.

U pismu navode da je AKCG još krajem decembra uputila Vladi njihov predlog, kao i više urgencija Ministarstvu finansija i socijalnog staranja navodeći da odredbe zakona nijesu adekvatne za primjenu u advokatskoj profesiji. Ukazuju da je advokatura nezavisna i samostalna profesija koja pruža pravnu pomoć, što je regulisano i Ustavom.

-Specifičnost naše profesije je u tome što ne možemo govoriti o vršenju usluga, kao što to rade ostali preduzetnici ili privredni subjekti, već pružanju pravne pomoći, koje kako sam Ustav utvrđuje, može biti i besplatno, a kako se u praksi često dešava naplativo tek nakon dužeg vremenskog perioda ili nenaplativo, ukoliko advokat zastupa na račun troškova postupka koje dobija jedino ukoliko uspije u sporu – navodi se u inicijativi.

Nezadovoljstvo