Wizz Air uvodi 24 nove rute na tržištima bivše Jugoslavije

Dodajte komentar

Wizz Air planira da uvede 24 nove rute na tržištima bivše Jugoslavije u narednih nekoliko mjeseci, uprkos očekivanjima aviokompanije da će se postepeni oporavak prometa dogoditi tek krajem ljeta.

Uprkos novim linijama, Wizz Air je nastavio da odla\e nastavak brojnih usluga iz regije i smanjio je frekvencije na postojećim letovima jer se i dalje provode stroga ograničenja putovanja. Krajem juna, niskobudžetska aviokompanija otvorit će novu bazu u Sarajevu uvođenjem devet novih linija. Nadalje, započet će i četiri nove usluge iz Beograda, od kojih je jedna već pokrenuta, kao i šest iz Splita i pet iz Banjaluke, izvještava Ex-Yu Avaation.

Aviokompanija pregovara s drugim aerodromima u regionu o potencijalnim novim letovima. Wizz Air predviđa potražnju za putovanjima širom Evrope nakon “perioda dobrog napretka nacionalnih planova vakcinisanja”.

Njen izvršni direktor Jozsef Varadi i dalje je uvjeren da će se avio kompanija pojaviti kao dugoročni pobjednik pandemije dok se drugi povlače. – Naša okretnost i neumoljiva usredotočenost na troškove i novac značajne su konkurentske prednosti, rekao je Varadi. Međutim, primijetio je da, iako je uvjeren da će na kraju doći do oporavka s obzirom na neodgodivu potražnju, “hoće li se to dogoditi preko ljeta, zime ili sljedećeg proljeća, ne znamo”.

Wizz Air ovog ljeta lansira više od 120 novih linija širom svoje mreže. – Naše širenje mreže i ulaganja u našu flotu u proteklih dvanaest mjeseci osiguravaju nam dobre položaje za povratak u normalno poslovanje i uvjereni smo da smo sada još u boljoj poziciji da budemo strukturni pobjednik u evropskom avio sektoru , napomenuo je izvršni direktor. Dodao je: – I dalje namjeravamo da budemo agresivni u ciljanju tržišnog udjela tamo gdje se ukažu mogućnosti i planiramo se držati svih naših osnova.

Wizz Air ne planira smanjiti isporuke iz Airbusa, s 27 novih uskotrupnih aviona serije A320, koji bi trebali biti isporučeni u narednih dvanaest mjeseci, iako postoji fleksibilnost da se postojeći avioni vrate zakupodavcima ili se pregovara o uslovima kako ističu ugovori. Wizz Air-ovih 1,6 milijardi eura likvidnosti trebalo bi trajati naredne tri godine na trenutnim nivoima sagorijevanja gotovine, zaključio je Varadi.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *