Ambasada Kine: Naše investicije nemaju geopolitičke motive, niti su prijetnja za bezbjednost države

Dodajte komentar

Kineske investicije nemaju bilo kakve geopolitičke motive, ne predstavlju prijetnju za bezbjednost države u regionu, ni sa nikakvim političkim uslovima ne miješaju se u unutrašnje stvari zemalja regiona, ne ometaju investicije iz drugih zemalja, saopšteno je danas iz Ambasade Kine u Crnoj Gori.

Iz tog diplomatskog predstavništva su, odgovarajući na novinarsko pitanje, istakli da je auto-put najveći infrastrukturni projekat od obnove nezavisnosti Crne Gore.

“Ovaj istorijski projekat je od velike važnosti za dugoročni razvoj turizma, koji je pokretač crnogorske ekonomije, i za unapređenje balansiranog regionalnog ekonomskog razvoja i jačanje povezanosti Crne Gore sa susjednim zemljama”, navode u Ambasadi Kine.

Kako dodaju, kineske investicije na Zapadnom Balkanu idu u korist jačanja ukupnog ekonomskog razvoja regiona.

“U korist povećanja zapošljavanja i životnog standarda, u korist ubrzavanja integracije EU, u korist povećanja uvjerenja međunarodne zajednice u razvojne perspektive regiona, u korist produbljivanja prijateljske saradnje između regiona i Kine. Takve kineske investicije pozdravljaju ne samo zemlje Zapadnog Balkana, već i zemlje centralne i istočne Evrope”, naglašavaju u kineskoj ambasadi.

Takva saradnja je, poručuju, prirodno uzajamno korisna.

“Ono što se smatraju kineske investicije negativnim jeste nepravedno prema Kini, nepoštovanje prema zemljama u regionu, nepogodno za održavanje regionalne stabilnosti, te će stvoriti kontradikcije i barijere, i ometati razvoj Zapadnog Balkana”, smatraju u Ambasadi Kine.

Portparol kineskog Ministarstva vanjskih poslova Džao Liđian istakao je da je projekat auto-puta od velikog značaja za socio-ekonomski razvoj Crne Gore.

“Kina je spremna na produbljivanje uzajamno korisne saradnje dvije zemlje, koja bi donijela korist za oba naroda”, poručio je.

(CdM)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *