Privreda u godini korone imala pad prihoda od 15 odsto

Dodajte komentar

Analizirajući zvanične finansijske izvještaje predate do 5. aprila 2021. godine, vodeći crnogorski provajder bonitetnih informacija BI Consulting je za potrebe projekta „100 najvećih u Crnoj Gori 2021” uradio prvu nezvaničnu kvantifikaciju uticaja pandemije na poslovne rezultate crnogorskih preduzeća u 2020. godini.

Analiza pokazuje da je u 2020. godini ukupan pad prihoda crnogorskih preduzeća u odnosu na 2019. godinu nešto preko 15 odsto, da je većina oblasti djelatnosti zabilježila pad, a da su samo dvije oblasti djelatnosti zabilježile blagi rast.

Pojedinačno, po oblastima djelatnosti, prema očekivanju, najveću štetu su pretrpjeli turistički i ugostiteljski sektor (oblast Usluge smještaja i ishrane), u prosjeku nešto preko 55 odsto, a odmah zatim sektor Administrativne i pomoćne uslužne djelatnosti 39 odsto, kao i oblast Upravljanje nekretninama – 25 odsto. Takođe, loši rezultati turističke sezone i izostanak sezonske potrošnje, indirektno su izazvali pad prihoda i u drugim povezanim sektorima, a među njima značajan pad od preko 15 odsto prihoda u oblasti Trgovine, koja je i najznačajnija oblast poslovanja u Crnoj Gori, kako po broju preduzeća tako i po realizovanim prihodima (oko 3,4 mlrd eura, odnosno oko 40 odsto).

Oblasti koje su ostvarile rast tj. pretrpjele najmanju štetu, su oblast Snabdijevanje električnom energijom, gasom, parom i klimatizacija nešto ispod četiri odsto, kao i oblast Zdravstvene i socijalne zaštite nešto preko jedan odsto.

,,Gledajući uticaj krize u odnosu na veličinu preduzeća, analiza pokazuje da su sa najvećim minusom poslovala mikro preduzeća, koja su zabilježila agregatni pad prihoda preko 25 odsto, dok su mala, srednja i velika preduzeća pretrpjela pad u rasponu od 12 do 13 odsto. Imajući na umu da je mikro segment ujedno i najosjetljiviji dio crnogorske privrede, vjerujemo da je to jasan signal nadležnim institucijama da će tom segmentu biti potrebna značajna podrška da bi se održao i preživio krizu”, rekao je izvršni direktor i osnivač BI Consultinga, Ratko Nikolić.

Uticaj krize po opštinama u značajnoj mjeri zavisi od strukture privrede u tim opštinama i izloženosti granama koje su pretrpjele najveće gubitke. S tim u vezi, bilo je i očekivano da će opštine koje više zavise od turističkog sektora imati i lošije rezultate. Tako su najveći pad zabilježila preduzeća u opštinama Budva, Herceg Novi, Kotor i Tivat, koje su zabilježile pad od preko 30 odsto, pa čak i do 40 odsto prihoda.

Analiza nije konačna jer svi finansijski izvještaji još nijesu predati, ali jeste vrlo indikativna, obzirom da uključena preduzeća ostvaruju preko 90 odsto ukupnog prometa roba i usluga.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *