Libor izlazi iz upotrebe, banke moraju pronaći alternativu

Dodajte komentar

Krajem ove godine zvanično prestaje izračun međubankarske kamatne stope Libor za većinu valuta, objavio je u petak britanski financijski regulator FCA.

Prema ocjeni analitičara, s obzirom da je Libor (bio) jedna od najvažnijih kamatnih stopa na svijetu, taj će potez povećati pritisak na banke i investicijske fondove da što prije pronađu alternativu tom mjerilu.

Kako prenosi Financial Times, FCA je najavio da će 31. decembra prestati objava vrijednosti Libora za britansku funtu, euro, švajcarski franak i japanski jen. Stoga od početka januara 2022. banke više neće biti obvezne da šalju podatke za izračunavanje Libora. Krajem godine prestaće i izračunavanje nedjeljne i dvomjesečne stope Libora za američki dolar, dodao je britanski finansijski regulator, piše tportal.

Globalni regulatori zatražili su od banaka, društava za upravljanje imovinom i kompanija da postupno prestanu da koriste tu stopu koja pokazuje trošak zaduživanja između banaka.

Umjesto Libora, regulatori preporučaju korištenje mjerila koja se temelje na stopama na prekonoćne depozite. Međutim, dio financijske zajednice upozorava kako ta promjena otvara probleme s nekim dužnicima i povjeriocima te su zatražili dodatno vrijeme za prilagođavanje.

“Već neko vrijeme očekujemo ovu zvaničnu najavu, ali značaj ove vijesti ne treba podcjenjivati. Izvan dolarskog tržišta ovo označava kraj igre”, kazao je za FT Claude Brown, partner u londonskoj advokatskoj firmi Reed Smith.

Regulatori tvrde kako Libor odražava tržište koje više ne postoji i da se dnevne stope uglavnom temelje na procjenama, a ne realnim transakcijama. Ipak, FCA je potvrdio kako će banke imati rok da se do juna 2023. povuku s 200 biliona dolara vrijednog tržišta dolarskih ugovora vezanih za Libor.

Naime, za dolarski Libor vezano je više obveznica i kredita nego za bilo koju drugu valutu. Podsjetimo, 2012. je otkriven skandal da su brojne banke namještale vrijednost Libora radi zarade ili sprečavanja volatilnosti na tržištu. Manipulacije su sezale sve do 1991. godine.

Zbog toga su brojne banke kažnjene stotinama miliona dolara, a neki su bankari čak završili u zatvoru. Brigu oko izračuna Libora preuzeo je tada FCA.

Izvor: SEEbiz/tportal

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *