Mario Dragi formiraće italijansku vladu stručnjaka

Dodajte komentar

Bivši šef Evropske centralne banke Mario Dragi dobio je od italijanskog predsjednika zadatak da formira novu Vladu, koju će činiti stručnjaci a ne političari.

Dragi bi trebalo prvo da održi razgovore sa političkim strankama kako bi pridobio njihovu podršku u parlamentu za ovaj poduhvat.

Lokalni mediji podsjećaju da se on smatra zaslužnim za spas eurozone početkom prošle decenije, te izražavaju nadu da bi mogao biti od velike pomoći i svojoj zemlji koja se trenutno nalazi u veoma teškoj situaciji.

Italijanska štampa se već uveliko pita da li bi Super Mario, kako ga tamo zovu, mogao izvesti zemlju iz političke i ekonomske krize. Da podsjetimo, Italija je bila jedna od prvih evropskih zemalja u kojima je eksplodirala zaraza korona virusom. Od marta prošle godine do danas tamo je 89.000 osoba preminulo od Kovida-19. Stroge karantinske mjere koje su uvođene kako bi se predupredio novi ovakav talas zaraze, znatno su oslabile italijansku ekonomiju. Tako je italijanski bruto društveni proizvod (BDP) u 2020. godini pao za 8,8 odsto, što je najveći godišnji pad BDP-a od Drugog svjetskog rata.

U međuvremenu je i premijer Đuzepe Konte podnio ostavku nakon što mu je jedna članica vladajuće koalicije uskratila podršku zbog načina upravljanja zdravstvenom krizom izazvanom pandemijom koronavirusa.

Izvor: Bif.rs

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *