Očekuje se rast prihoda od turizma od 50 odsto

Dodajte komentar

Svjetski turistički analitičari i stručnjaci očekuju određeni oporavak tržišta s mogućim povećanjem globalnog prihoda od putovanja i turizma od preko 50 odsto u odnosu na prošlu godinu, uprkos koronakrizi i velikom padu turizma.

Stručnjaci iz svjetske turističke berze ITB Berlin i analitičari globalnog Instituta za podatke i istraživanje tržišta, Statista, naveli su da bi se do 2023. turističko tržište moglo značajnije oporaviti, pod uslovom da se u ovoj godini pandemija počne jače obuzdavati, čemu bi trebalo da doprinese i vakcinacija, prenosi Capital.ba.

“U prošloj godini su milijarde ljudi u cijelom svijetu, njihovi životi i poslovanje pogođeni širenjem koronavirusa i raznim ograničenjima i protivpandemijskim mjerama, ali dolazak vakcine, ipak, daje nadu. Bude li sve išlo po planu, globalno tržište putovanja i turizma moglo bi se potpuno oporaviti od pandemije koronavirusa do 2023. i postići rekordne brojke”, naveli su iz ITB-a i Statiste.

U Statisti predviđaju i da bi se već u ovoj godini globalni prihodi od putovanja i turizma mogli povećati više od 50 odsto u odnosu na prošlu, kao i da će ti prihodi nastaviti da rastu, dok bi u 2025. godine mogli porasti i za više od 20 odsto naspram rekordne 2019. za svjetski turizam.

Iako još nema kompletiranih podataka za prošlu godinu, iz te istraživačke kuće predviđaju da će gubitak prometa u svjetskoj turističkoj industriji biti oko 55 odsto, što je jedna od rijetkih godina s gubitkom u poslednjih više od 30 godina.

(RTCG)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *