Zakon ne dozvoljava formiranje poreske policije?

Dodajte komentar

Godine prolaze, a poreska policija nikako da se formira. Iz Poreske uprave Pobjedi su kazali da i dalje, zbog kolizije propisa, ne postoje normativni uslovi za rad poreske policije, ali i podsjetili da su inicirali izmjene Zakona o poreskoj administraciji kako bi se stvorili uslovi za njen rad.

Formiranje poreske policije je u centru pažnje još od februara 2016. kada je na javnom konkursu za direktora te službe izabran bivši službenik MUP-a Miodrag Mićo Martinović, ali nakon toga formiranje tog resora niko nije spominjao.

Bilo je niz peripetija i prepucavanja o tome da li nam treba poreska policija, da bi krajem januara 2019. bilo zvanično najavljeno njeno formiranje. A onda opet muk.

Kolizija

Iz Poreske uprave Pobjedi su kazali da se formiranjem poreske policije bave duži niz godina i podsjetili da je bila dio njihove organizacione strukture u jednom periodu. Naveli su i pozitivna iskustva država regiona i EU kada je u pitanju uloga poreske policije u uspostavljanju poreske disipline.

-Svjesno smo značaja i uloge poreske policije u otkrivanju i sankcionisanju privrednog kriminala i zbog toga smo intenzivno komunicirali sa Poreskom upravom Srbije, koja u svojoj organizaciji ima ovaj sektor, ali i sa predstavnicima italijanske Guardia di Finanza. Ali zbog kolizije između zakona koji regulišu unutrašnje poslove, poresku administraciju i krivični postupak, za sada ne postoje normativni preduslovi za rad poreske policije – objaasnili su Pobjedi iz PU i dodali da su inicirali izmjenu Zakona o poreskoj administraciji.

– Uspostavljanje poreske policije će biti izvršeno nakon obezbjeđivanja zakonskih, organizacionih i logističkih uslova, kojima će se omogućiti samostalno sprovođenje izviđajnih radnji od strane ove organizacione cjeline- navode iz PU.

Kadrovi

Kažu da će, ukoliko se steknu zakonski uslovi, odabrati najstručnije kadrove za otkrivanje i procesuiranje sumnji na postojanje krivičnih djela i omogućiti im dodatne obuke i usavršavanja na međunarodnom nivou.

Tvrde da i u postojećoj organizaciji i kapacitetima doprinose borbi protiv poreskih utaja kroz koordinaciju sa Upravom policije i Tužilaštvom.

Izvor: Pobjeda

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *