Danas dospijeva rata za četiri broda

Dodajte komentar

Prve ovogodišnje rate za otplatu kredita za brodove Crnogorske plovidbe i Barske plovidbe od 4,64 miliona eura dolaze na naplatu danas i postoji opasnost da se aktiviraju državne garancije i da kineska Eksim banka naplati odjednom cjelokupni iznos duga brodarskih kompanija. Brodarskim kompanijama je ostalo da vrate Kinezima još 66 miliona dolara kredita, a gotovo je izvjesno da brodarske kompanije ni ove godine neće moći same da plaćaju rate za te kredite.

Predstavnici Vlade su ranije saopštili da će sa kineskim kreditorima pokušati da dogovore odlaganje plaćanja duga. Iz Ministarstva kapitalnih investicija Pobjeda juče nije mogla dobiti informaciju da li je sa Kinezima dogovoren reprogram kredita. Iz PR službe ovog resora nam je saopšteno da će preciznu informaciju o tome imati danas.

Vlada je dala garancije brodarskim kompanijama za dobijanje ovih kredita pri kupovini četiri broda. Prema ugovoru, kad dužnik prestane da plaća, garancije padaju i banka naplaćuje kompletan dug. Da su brodovi uzeti na lizing, onda bi Crna Gora ostala bez njih.

Agencija za zaštitu konkurencija (AZK) pokrenula je dva ispitna postupka utvrđivanja usklađenosti države pomoći brodarskim kompanijama i u svojim rješenjima naložila dalju obustavu bilo kakve pomoći do okončanja postupka.

Agencija je 10. decembra pokrenula ispitni postupak utvrđivanja usklađenosti državne pomoći dodijeljene Crnogorskoj plovidbi, a u ponedjeljak je pokrenula i ispitni postupak za utvrđivanja usklađenosti državne pomoći Barskoj plovidbi. U ovim rješenjima Agencije nalaže se Ministarstvu kapitalnih investicija da privremeno obustavi dalju dodjelu sredstava brodarskim kompanijama, do odlučivanja Agencije o usklađenosti pomoći sa zakonom o kontroli državne pomoći.

Otplata

Iz Barske plovidbe su početkom godine saopštili da ova kompanija nije u mogućnosti da samostalno vraća kredit uzet za kupovinu brodova, zbog čega im je neophodna pomoć države. – Kompanija je nagovijestila resornom ministarstvu da će nam za vraćanje dvije rate kredita u ovoj godini najvjerovatnije nedostajati oko tri miliona eura, koja sredstva bi bilo neophodno predvidjeti budžetom za sljedeću godinu – kazali su iz barske kompanije. Brodovi Barske plovidbe ,,Bar“ i ,,Budva“ su kupljeni 2012. godine, a Barska plovidba je uzela kredit kod Eksim banke za njihovu kupovinu u iznosu od 46,4 miliona dolara. Za taj kredit je država izdala garanciju, uz grejs period od pet godina, dva odsto kamate i 15 godina otplate. Brodovi su izgrađeni u kineskom brodogradilištu Jingling. Brod ,,Bar“ je isporučen Barskoj plovidbi 18. septembra 2014. godine, a brod ,,Budva“ je isporučen 8. oktobra 2014. godine. Od uzimanja kredita do danas Barska plovidba je kineskoj Eksim banci uplatila ukupno 14,32 miliona dolara, od kog iznosa je iz sredstava kompanije plaćeno 7,57 miliona dolara, dok je iz državnog budžeta obezbijeđeno 6,75 miliona dolara. Barskoj plovidbi preostalo je da vrati još 43 miliona dolara, ali sa kamatama.

Do sada je na ime otplate kredita za brodove ,,21. maj“ i ,,Kotor“, koji su u vlasništvu Crnogorske plovidbe, uplaćeno 37,56 miliona dolara, od čega je Vlada platila 34 miliona dolara, a ostatak od 3,56 miliona je platila Crnogorska plovidba iz sopstvenih sredstava. Pored ovoga Crnogorska plovidba je platila 2010. godine učešće za kupovinu brodova u iznosu od 8,36 miliona dolara. Kredit se otplaćuje od 21. jula 2015. godine, a zadnja rata dospijeva 21. januara 2025. godine. Ostalo im je da vrate još 22,95 miliona dolara kredita. Ugovor o kreditu sa Eksim bankom za kupovinu dva broda Crnogorske plovidbe zaključen je 26. januara 2010. godine. Ugovorena cijena za oba broda je bila 55,76 miliona dolara. Ukupan kredit bez kamate je iznosio 47,39 miliona dolara, a ukupna kamata iznosi 11,16 miliona dolara.

Izvor: Pobjeda

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *