Švajcarska povlači osme serije franka; Požurite da ih prodate, mijenjate ili položite na štednju

Dodajte komentar

Nacionalna banka Švajcarske najavila je na svom zvaničnom sajtu da će u prvoj polovini 2021. povući iz opticaja novčanice osme serije franka.

One su puštene u opticaj u periodu 1995-1998, pri čemu će se tačan datum povlačenja najaviti dva mjeseca ranije.

Narodna banka Srbije tim povodom preporučuje da se novčanice osme serije švajcarskog franka polože kod banaka na deviznu štednju, prodaju za dinare, konvertuju u neku drugu valutu ili zamijene za opticajne novčanice franka devete serije koja je puštena u periodu 2016-2019, i to što prije, jer će banke i ovlašćeni mijenjači prestati sa njihovim otkupom i prije nego što one zaista postanu vanopticajne.

Banke i ovlašćeni mijenjači postupaju na ovaj način jer je i njima potrebno vrijeme da izvrše prodaju novčanica koje postaju vanopticajne inostranim bankama prije nego što one postanu vanopticajne, saopšteno je iz NBS.

Zamjena ovih novčanica, nakon što prestanu da budu zakonsko sredstvo plaćanja, biće moguća bez vremenskog ograničenja (do drugačije odluke) na šalterima Nacionalne banke Švajcarske u Bernu i Cirihu ili putem slanja poštom toj banci.

Razlog povlačenja iz opticaja osme serije novčanica švajcarskog franka je unaprjeđenje zaštitnih elemenata novčanica koje je realizovano u devetoj seriji, čime se novčanice efikasnije štite od falsifikovanja.

Kod Nacionalne banke Švajcarske na isti način se može zamijeniti i šesta serija, koja je povučena iz opticaja 1. maja 2000. godine, dok je sedma serija rezervna i nikada nije puštena u opticaj.

Za detaljne informacije, zainteresovani mogu posetiti sajt Nacionalne banke Švajcarske na adresi https://www.snb.ch/en/iabout/cash.

Izvor: B92

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *