Crnoj Gori 21,9 miliona eura bespovratne podrške EU

Dodajte komentar

Crnoj Gori je dodijeljeno dodatnih 21,9 miliona eura bespovratnih sredstva Evropske unije (EU) za pripremu i sprovođenje novih infrastrukturnih projekata, saopšteno je na sastanku Upravnog odbora Zapadnobalkanskog investicionog okvira.

Iz Kancelarije za evropske integracije je saopšteno da je na dvodnevnom sastanku, koji je održan online, učestvovala glavna pregovaračica za vođenje pristupnih pregovora Crne Gore sa EU, Zorka Kordić.

„Dodijeljena sredstva biće iskorišćena za dalju pripremu projektne dokumentacije i sprovođenje infrastrukturnih projekata“, navodi se u saopštenju.

Najveći dio sredstava, 20,1 milion eura, odobreno je za projekat rekonstrukcije deset čeličnih mostova i gornjeg stroja pruge na dionici željezničke pruge Bioče-Podgorica.

„Ukupan budžet projekta je 40,2 miliona eura. EU je donirala polovinu sredstava, dok će ostatak biti finansiran kreditom Evropske investicione banke (EIB)“, precizira se u saopštenju.

Dodatno, kako je saopšteno, EU je podržala i pripremu projektne dokumentacije za tri projekta.

„Kada je riječ o daljoj rekonstrukciji željezničke pruge Bar-Vrbnica, 500 hiljada eura biće iskorišćeno za pripremu studije izvodljivosti i idejnog rješenja i procjene društvenog i uticaja na životnu sredinu, za pripremu tenderske dokumentacije za rehabilitaciju električne mreže i uvođenje video nadzora“, navodi se u saoptšenju.

Pored toga, sa 350 hiljada eura će biti podržan projekat pripreme studije izvodljivosti i glavnog projekta za drugu fazu unapređenja sistema upravljanja otpadnim vodama u Opštini Pljevlja, kroz širenje kanalizacione mreže.

„Unapređenje vodosnadbijevanja i odvođenja otpadnih voda u Opštini Ulcinj je podržano sa 975 hiljada eura bespovratne podrške EU, kako bi se za izgradnju postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda i prateće infrastrukture ažurirala studija izvodljivosti sa procjenom društvenog i uticaja na životnu sredinu i pripremila tenderska dokumentacija“, dodaje se u saopštenju.

U dijelu sastanka posvećenom strategijama i politikama tog instrumenta, evropski komesar za susjedstvo i pregovore o proširenju, Oliver Varhelji, je ocijenio da proširenje EU na region Zapadnog Balkana ostaje ključna politika EU.

Potvrda toga je upravo i dodatna podrška za infrastrukturne projekte u regionu Zapadnog Balkana, ali i podrška opredijeljena u kontekstu epidemije virusa Covid-19.

Varhelji je ponovio da će se buduća podrška EU bazirati na prioritetima definisanim Ekonomskim i investicionim planom koji je nedavno usvojen.

On je rekao da podrška od devet milijardi eura, predviđena tim planom, predstavlja ambiciozan, ali veoma ostvariv plan da države Zapadnog Balkana brže dostignu standard država članica EU.

Kordić je zahvalila na odoborenoj dodatnoj finansijskoj podršci Crnoj Gori i navela da će Vlada nastaviti s posvećenim radom po pitanju pripreme investicija u infrastrukturu.

Snažna podrška EU i međunarodnih finansijskih institucija investicijama u kapitalne projekte u oblastima saobraćaja, energetike, zaštite životne sredine, uključujući ulaganja u poljoprivredu i proizvodnju hrane i najavljenu podršku EU malim i srednjim preduzećima, je najbolji način da se države Zapadnog Balkana osnaže u procesu ekonomskog oporavka.

“Crna Gora je snažno posvećena unapređenju saradnje sa EU u ovim oblastima, uz namjeru Vlade da osnaži sistem planiranja i pripreme investicija u infrastrukturu. U narednom periodu ćemo uložiti sve dostupne resurse i kapacitete kako bismo u što većem obimu iskoristili dostupna bespovratna sredstva EU“, zaključila je Kordić.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *