Nove mjere od srijede: Zabrana kretanja od 22 do pet ujutro, prodavnice rade od sedam do 20 časova, a lokali od sedam do 18

Dodajte komentar

Ministarstvo zdravlja Crne Gore donijelo je novi set mjera u cilju suzbijanja pandemije koronavirusa, saopšteno je danas iz tog Vladinog resora.

Oni su dodali da nove mjere stupaju na snagu večeras u ponoć (srijeda, 9.12.2020.godine).

Novim mjerama je zabranjen izlazak iz objekta stanovanja od 22:00 do 5:00 časova narednog dana.

Ugostiteljski objekti radiće od 7 do 18 časova, a supermarketi i tržni centri od sedam do 20 časova.

Zabranjen je i međugradski saobraćaj od petka u 22 časa do ponedjeljka u 5 ujutru.

Obavezno je nošenje maske u zatvorenom i na otvorenom prostoru i držanje fizičke distance.

NOVE MJERE

Zabrana izlaska iz objekta stanovanja od 22 do 5 sati – Izuzetak:

• Lica koja obavljaju redovne radne zadatke i pružaju usluge od javnog interesa, a nezamjenljiv su uslov života i rada građana (zdravstvo, inspekcijski organi, policija, vojska, službe bezbjednosti, vatrogasne službe, komunalne službe, mediji – uključujući lica koja gostuju u medijskim emisijama i sl.), što se dokazuje potvrdom koju izdaje poslodavac;

• Lica koja njeguju lica koja usljed bolesti, stanja ili posljedica povrede nijesu sposobna da samostalno obavljaju svakodnevne životne aktivnosti, što se dokazuje potvrdom koju izdaje izabrani doktor ovih lica i izvodom iz odgovarajućeg matičnog registra građana kojim se dokazuje međusobno srodstvo ovih lica ili ugovorom o njezi ili izdržavanju kojim se dokazuje međusobni pravni odnos ovih lica;

• Lica zaposlena kod stranih diplomatsko-konzularnih predstavništava;

• Djeca sa poremećajima iz autističnog spektra i lica koja koriste invalidska kolica, u pratnji jednog lica, najviše 60 minuta;

• Lica koja izvode kućne ljubimce, najviše 60 minuta.

• Obrazac potvrde koju poslodavac izdaje zaposlenim za kojeg postoji potreba kretanja u terminu zabrane možete preuzeti OVDJE.

Zabra masovnih/socijalnih okupljanja

• Zabranjeno je okupljanje stanovništva u zatvorenim i na otvorenim javnim mjestima (javna okupljanja, javne priredbe, sportski, politički, kulturno-umjetnički i privatni skupovi, svadbe, kao i druge manifestacije).

Zabrana okupljanja u objektima stanovanja

• Zabranjeno je okupljanje u objektima stanovanja licima koja nijesu članovi zajedničkog porodičnog domaćinstva osim lica koja njeguju lica koja usljed bolesti, stanja ili posljedica povrede nijesu sposobna da samostalno obavljaju svakodnevne životne aktivnosti, što se dokazuje potvrdom koju izdaje izabrani doktor ovih lica i izvodom iz odgovarajućeg matičnog registra građana kojim se dokazuje međusobno srodstvo ili ugovorom o njezi ili izdržavanju kojim se dokazuje međusobni pravni odnos ovih lica, kao i lica u slučaju hitnih radova u objektu stanovanja (struja, voda i sl.).

Zabranjene posjete

• Zabranjene su posjete licima koja se nalaze na bolničkom liječenju u zdravstvenim ustanovama i licima koja su smještena u ustanovama socijalne i dječje zaštite.

• Zabranjene su posjete pritvorenim licima i licima koja se nalaze na izdržavanju kazne zatvora u Upravi za izvršenje krivičnih sankcija osim advokatima i sudskim vještacima po odluci suda.

Zabrana okupljanje u grupi više od 4 punoljetna lica zajedno na otvorenom prostoru

• Zabranjeno je prisustvo i zadržavanje više od četiri punoljetna lica u grupi na otvorenom javnom mjestu (trotoari, trgovi, ulice, parkovi, šetališta, plaže i sl.), osim za lica koja obavljaju svoje redovne radne zadatke.

Vjerske zajednice obavezne da aktivnosti prilagode aktuelnoj epidemiološkoj situaciji

• Vjerske obrede uz istovremeno prisustvo vjernika u vjerskom objektu obavljati tako da se obezbijedi najmanje 10m2 prostora po osobi.

• Vjerske zajednice su obavezne odrediti jedno ili vise lica koja će kontrolisati da li osobe prilikom ulaska i boravka u vjerskim objektima nose zaštitne maske i poštuju mjeru minimalne fizičke distance.

• Na ulasku/izlasku iz vjerskih objekta obezbijediti sredstva za dezinfekciju ruku i jasno istaknuti obavještenje o najvećem mogućem broju osoba koje istovremeno mogu biti u vjerskom objektu uz poštovanje nošenja maske i fizičke distance od najmanje 2m.

• Zabranjeno je dodirivanje i bilo kakav fizički kontakt sa predmetima od zajedničke upotrebe.

• Vjerske zajednice su obavezne da aktivnosti kad god je to moguće prenose putem radio ili TV programa ili na drugi način koji će omogućiti vjernicima da prisustvuju vjerskim aktivnostima bez dolaska u vjerske objekte.

Sahrane i primanje saučešća prilagoditi aktuelnoj epidemiološkoj situaciji

Sahrane umrlih lica i primanje saučešća obavljaju se isključivo u užem krugu porodice, najviše 10 osoba.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *