Slijedi zaduženje od pola milijarde

Dodajte komentar

“Analiza stanja u oblasli javnih finanija ukazuje da se u 2020. umjesto rasta desio snažan dvocifren pad BDP-a, tako da će javni dug do kraja godine preći 80 odsto BDP-a. Ovo povećanje javnog duga je najvećim dijelom prouzrokovano izrazitim smanjenjem BDP-a, to jest ekonomske aktivnosti. Ovo su zvanični podaci koji alarmatno upozoravaju da se javne finansije u Crnoj Gori nalaze u zoni ozbiljnog i zabrinjavajućeg stanja”, navodi se između ostalog u ekspozeu mandatara Zdravka Krivokapića koji je u okviru predloga programa nove vlade dostavljen juče Skupštini.

“Procijenjena zaduženja za sljedeću godinu su jasna i biće veća od pola milijarde eura, što svjedoči da nova vlast treba da se suoči sa obavezom pronalaska nedostajućih sredstava”, dodaje se u ekspozeu.

Krivokapić je u predlogu kao prioritete naveo i borbu protiv korupcije i kriminala, smanjenje troškova javne potrošnje, ravnopravnost svih građana, dobrosusjedske odnose sa zemljama okruženja i prijateljske sa ostalim zemljama, stvaranje povjerenja u državnu administraciju, obezbjeđenje fer izbornih uslova.

U ovom trenutku u prvom planu buduće vlade su ekonomija, borba sa kovidom i vladavina prava, čime bi se napravio zaokret od dosadašnje politike i okrenuli prosperitetu i boljitku Crne Gore, najavio je mandatar Zdravko Krivokapić.

“Glavni cilj nove vlasti je da jednom kada odemo sa ovih funkcija, Crna Gora bude uređenija i bogatija nego što je to sada”, naveo je u dokumentu. O njemu će poslanici raspravu početi 2. decembra a glasati, kako je planirano, vjerovatno 4. decembra.

“Stanje koje zatičemo možemo s pravom nazvati svojevrsnim državnim udarom – situacija u javnim finansijama je ozbiijna, administrativni aparat preglomazan i neefikasan, epidemiološka situacija izazvana virusom kovid je izvan kontrole, zdravstveni sistem je nadomak kolapsa, dok je medicinsko osoblje na ivici izdržljivosti. Regularnost obrazovnog procesa je pod znakom pitanja, nezaposlenost svakim danom raste usijed snazne ekonomske recesije, a građani su odavno izgubili povjerenje u institucije”, navodi se.

Mandatar u ekspozeu podsjeća da je sa liderima partija iz vladajuće koalicije potpisao Sporazum o prioritetima, ali se, kako kaže, njihovi zajednički imenitelji prepoznaju i u sljedećim ciljevima:

“Konsolidacija javnih finansija uz presjek zatečenog stanja nakon preuzimanja vlasti, odlučna borba protiv korupcije i organizovanog kriminala i suzbijanje sive ekonomije uz pooštravanje kaznene politike za krivična djela iz ovih oblasti, donošenje hitnih mjera i plana za borbu protiv novog virusa korona u okvirima pandemije kovid 19 sa održivim sistemom zdravstvene zaštite, temeljna reforma izbornog zakonodavstva i stvaranje uslova za održavanje prvih fer i slobodnih izbora, izmjene, dopune i revizija svih diskriminatornih zakonskih i podzakonskih akata, sa prioritetom donošenja u što kraćem roku izmjena i dopuna Zakona o slobodi vjeroispovijesti”.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *