Danska uvodi digitalne vozačke dozvole

Dodajte komentar
Kørekort kan downloades som app fra tirsdag den 24. november 2020. Bilister behøver ikke at medbringe deres fysiske kørekort, når de skal køre bil eller vise id, men i stedet kan nøjes med den nye app. I løbet af næste år bliver også det gule sundhedsbevis digitalt.. (Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix)

Danski vozači više ne moraju sa sobom nositi vozačku dozvolu u formi kartice, već im je dovoljan i mobilni telefon u kojem se nalazi posebna aplikacija sa potrebnim informacijama.

Mediji javljaju da za digitalnu vozačku dozvolu nije neophodan ni pametni telefon, već bilo koji uređaj koji je kompatibilan tom sistemu.

Aplikacija se zove Kørekort i funkcioniše tako što, nakon otvaranja naloga, skeniranjem pasoša pokupi sve potrebne podatke o korisniku. QR kod koji generiše omogućava policiji da učitavanjem odmah provjeri identitet vozača, nivo dozvole za vožnju te njen rok isteka.

S obzirom na jednostavnost tehnologije, može se očekivati da i druge evropske zemlje počnu sa uvođenjem digitalnih dokumenata potrebnih za vožnju.

Izvor: Bif.rs

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *