Zanimljiv fintech dolazi iz Estonije: Ulaganje u dionice za mase prije IPO-a

Dodajte komentar

Fintech- start-up Raison sa sjedištem u Talinu prikupio je 125.000 eura od investitora kako bi razvio svoju mobilnu aplikaciju koja omogućava malim ulagačima da ulažu u kompanije prije IPO-a.

Osnovana 2017. godine, kompanija je do sada prikupila oko milion eura. Posljednji krug bio je 2018. godine, kada je kompanija izdala konvertibilne novčanice i prikupila oko 700.000 eura.

Raison je aplikacija koja svojim korisnicima omogućava ulaganje u privatne kompanije, uključujući velika imena poput SpaceX-a, Airbnb-a i Robinhood-a, već od samo 100 eura. Sve transakcije s Raisonom provode se putem blockchain tehnologije.

Koristeći SpaceX kao primjer, korisnici Raison-a mogli su ulagati u djelimične dionice kompanije predstavljene digitalnim jedinicama gdje je deset jedinica jednako jednoj dionici. Trgovanje se odvijalo na javnom bloku Etherium.

– Naš start-up ulazi u fazu skaliranja: imamo jedinstveni proizvod, više od 5.000 korisnika – njihov broj raste za 40 posto svakog mjeseca – i jasnu strategiju razvoja. Nedavno smo prešli benchmark: prodali smo sve dionice SpaceX-a, prve kompanije u našem portfelju, kaže Alexander Zaitsev, osnivač i izvršni direktor kompanije Raison.

Kompanija je razvila jednu od prvih pravnih struktura za digitalizaciju dionica kompanija koja je u skladu sa zakonodavstvom EU, a kompanija posluje pod licencom za usluge virtuelnih valuta. Njegova struktura takođe uključuje regulisani fond i kompaniju za upravljanje investicijama koje je licencirala Američka komisija za hartije od vrijednosti.

Prema Zaitsevu, do kraja novembra kompanija planira dalje širenje pokretanjem sekundarnog tržišta za tokenirane akcije.

Tokenizacija je postupak u kojem se izdaje blockchain token koji predstavlja osnovnu stvarnu zamjenjivu imovinu kao što je dionica. Na mnogo načina slična je sekuritizaciji, samo s visokotehnološkim preokretom. Neke od prednosti tokenizacije uključuju veću likvidnost, jeftinije transakcije, veću transparentnost i veću dostupnost koja otvara mogućnosti široj publici potencijalnih investitora.

TAGOVI: ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *